Străzile cu căsuțe

carp omenia lansare carte

Dacă te plimbi încet prin cartierul Rahova și ajungi pe unele străzi pline ochi cu căsuțe, locuințe ale unor oameni vechi (acei oameni care probabil au „crescut“ acolo ani de zile), poți vedea dis-de-dimineață niște seniori grăbiți. Te întrebi unde se grăbesc? Unde o fi acel supermarket, acea reducere sau acea piață spre care se îndreaptă? Ei bine, nu e vreo piață în zona plină de căsuțe, nu e nici măcar vreun magazin de cartier sau vreo reducere pe undeva; seniorii se grăbesc să ajungă într-un alt loc: într-o altă căsuță cu o curte interioară primitoare și cu un interior de vis.

Seniorii din Sectorul 5 se trezesc dis-de-dimineață și vin entuziasmați la CARP Omenia, o asociație cu milioane de membri care oferă seniorilor activi un spațiu pentru a socializa, a scrie, a învăța limbi străine și a participa la o multitudine de cursuri și evenimente.

Într-o joi dimineață, m-am grăbit și eu să ajung la căsuța cu pricina, pentru a participa nu la una, ci la două lansări de carte ale seniorilor. Cum am aflat de acest eveniment? Dintr-o viață trecută în care am făcut cunoștință cu multe Cluburi de Seniori din București și cu multe organizații care sprijină activitățile seniorilor activi.

În luna martie, dorințele a doi seniori din acest mare oraș s-au îndeplinit. Cine sunt ei? Primul este domnul Marian Eftinoiu, autor al volumului „Casa fără umbră”. Este un domn de aproximativ 60 de ani care nu a avut o relație profesională cu scrisul. Poeziile și proza dânsului au apărut la suprafață odată cu perioada pensionării și cu îndemnul familiei, „Publică!”. Lângă autor s-a aflat doamna Maria Constantin, o doamnă distinsă, cu o vârstă mai înaintată, cu volumul de poezii „La pas prin sufletul Mariei” – prin care încearcă să ofere lumii întregii o bucățică din vederea sufletului ei. Relația doamnei Constantin cu frumosul e mai lungă, dar scrisul i-a fost îngreunat din cauza văzului.

Pe lângă prozele și poeziile celor doi autori, doamna Delia Stăniloiu și doamna Lucia Secoșanu, membre ale cenaclului literar „Omenia”, au întâmpinat atât publicul, cât și emoțiile celor doi autori cu improvizații de cuvinte bine închegate parcă sub forma unor podiumuri de prezentări de modă.

Cenaclul literar „Omenia” nu este la prima lansare de carte „senioară” și, mai mult ca sigur, nici la ultima astfel de lansare. Vă invit și pe voi pe străzile pline ochi cu căsuțe, pentru a vă rătăci printre poeziile, prozele și cuvintele parfumate ale unor seniori simpli.

2 comments
  1. Mulțumim Andreea pentru frumoasele cuvinte…da a fost un eveniment frumos ca toate întâlnirile noastre de altfel. Uite că avem un loc al nostru unde să nu se întrerupă zborul imaginației, unde putem fi ce vrem noi. Ne rugăm domnului de sănătate și suntem foarte bucuroși că poate exista comunicare între generații.

    1. Sunteți minunați și vă mulțumesc pentru că mi-ați dat voie să pătrund puțin în universul dumneavoastră!

      Sper să ne revedem cât mai curând!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts