Proiecte pentru vârstnici înscrise la Gala Societății Civile 2019

butonul rosu

Pe 3 iunie, la Ateneul Român, vor fi premiate în cadrul Galei Societăţii Civile cele mai bune proiecte ale sectorului asociativ din România înscrise în ediția din acest an a competiției. 6 din cele 181 de inițiative (proiecte, programe, campanii ale organizațiilor) înregistrate și evaluate în ediția 2019 sunt dedicate îmbunătățirii calității vieții seniorilor:

  1. Fularul de la Bunica 2018 

Derulata in Barcelona, Spania de mai bine de 10 ani, campania de tricotat „Bufanda dela yaya” a organizatiei Amics de la Gent Gran a fost imprumutata incepand cu 2016 de Asociatia Niciodata Singur – Prietenii Varstnicilor. Campania urmareste sa construiasca un cadru intergenerational de interactiune, prin sezatorile de tricotat si sa apropie varstnicii de activitatea asociatiei, acestia devenind parte activa din strategia de fundraising a organizatiei. Anul 2018 a implicat 36 de varstnici care locuiesc singuri sau in caminele de batrani si 42 de voluntari care au tricotat 198 de fulare colorate, in cadrul a 13 sezatori. Fularele au fost daruite donatorilor sau sponsorilor care au sustinut organizatia cu o donatie minima de 80 de lei. Detalii despre campanie, AICI.

  1. Butonul Rosu – Servicii integrate de ingrijiri sociomedicale la domiciliu monitorizate prin sistemul de teleasistenta si teleurgenta 

Butonul Rosu, initiat de Fundatia Crucea Alb-Galbena din Romania, este un serviciu inovativ de teleasistenta, complementar celui de urgenta care consta in monitorizarea și asistenta la distanta cu ajutorul telefonului mobil cu o bratara SOS si al unui sistem de raspuns rapid al dispecerilor specializati – EMD. La o simpla apasare de buton, beneficiarul este ajutat in situatii de urgenta. Proiectul îşi propune să răspundă nevoilor persoanelor aflate la domiciliu, ce nu pot primi asistenţă îndelungată în spital, aflată în stare de dependenţă şi, în general, cu posibilităţi materiale reduse.
In cadrul proiectului, au fost asigurate, gratuit, sisteme de monitorizare pentru 200 de beneficiari din Bucuresti, si Județele Ilfov, Buzau si Constanta. Detalii despre proiect, AICI.

  1. Telefonul Varstnicului

Telefonul Varstnicului, al Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei, este o linie telefonica de sprijin dedicata persoanelor varstnice din Romania. Aici batranii gasesc un raspuns la nevoia de informatie si consiliere sociala, atunci cand nu stiu la cine sa apeleze si caror institutii sa se adreseze. Totodata, reprezinta o cale de alinare a singuratatii, atunci cand aceasta ii afecteaza ca urmare a fenomenului de izolare sociala. Specialistii Fundatiei in asistenta sociala ofera consiliere si indrumare catre resursele disponibile in comunitate, iar impreuna cu voluntarii alina singuratatea prin conversatie si ascultare. De asemenea, varstnicii care doresc sa stea de vorba pe teme de interes comune o pot face prin intemediul TeleClubului Seniorilor, un sistem de teleconferință dezvoltat special pentru ei. Detalii despre proiect, AICI.

  1. Butonul care salveaza vieti 

Proiectul Fundatiei de Sprijin Comunitar si-a propus oferirea, in premiera in judetul Bacau, a unui serviciu de teleasistenta si telemonitorizare medicala care sa eficientizeze si sa imbunatateasca serviciile de ingrijire si asistenta medicala la domiciliu pentru un numar de 200 de batrani, cu ajutorul unor telefoane mobile speciale, cu bratara cu buton de panica, conectate la un call-center disponibil zi-noapte, conectat la randul lui la Serviciul public de Ambulanta. Detalii despre proiect, AICI.

  1. Generatii – Centrul Comunitatii 

Folosind metodologia intergenerationala si implicand actori locali pentru finantare si dezvoltare de servicii sociale, proiectul Fundatiei Principesa Margareta a Romaniei transforma centre de zi de tip after-school in centre comunitare intergenerationale. Acestea implica copii din familii modeste si varstnici care vor sa fie activi, pentru rezolvarea problemelor sociale cu care se confrunta ambele categorii. Membrii comunitatii, voluntari de toate varstele si cu diverse profesii, varstnici care isi doresc o viata activa, sunt implicati in activitatile zilnice alaturi de echipa specializata, contribuind la imbunatatirea situatiei sociale si scolare a copiilor. In 2018, 7 centre de zi de tip after-school din Bucuresti si tara au fost transformate in centre comunitare. Detalii despre proiect, AICI.

  1. Fericiti la adanci batraneti – Uber Bingo for Good 

Derulata in 2018, campania Tribal Worldwide Romania a avut 2 obiective principale:

  • Strangerea de fonduri pentru proiectele derulate de organizatii pentru a combate efectele izolarii sociale si a sentimentului de singuratate al varstnicilor din Romania prin donatii recurente prin SMS;
  • Plasarea problemei singuratatii varstnicilor pe agenda publica, mai ales in atentia tinerei generatii, prin diminuarea diferentei de perceptie si mentalitati intre cele doua generatii.

Pe 3 octombrie, printr-o extensie speciala a aplicatiei Uber, bucurestenii au putut sa comande Uber Bingo for Good. Comanda le aducea o invitatie si un cod pentru un eveniment creat pentru a aduce mai aproape 2 generatii. Pe 4 octombrie, participantii, impreuna cu beneficiarii programelor derulate de Fundatia Principesa Margareta a Romaniei si Asociatia Niciodata Singur – Prietenii Varstnicilor s-au bucurat de un joc de Bingo, prezentat de Romica Tociu si Cornel Palade. Detalii despre proiect, AICI.

Explicatie foto: Butonul Rosu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts