Păstrează măsura

Pe lângă parcul Moghioroş sunt câteva biserici. Una îşi înalţă semeaţă turnurile, gata să spună că şi enoriaşii ei au ajutat destul la construcţia şi finisarea lăcaşului. Mă opresc preţ de câteva secunde, să-i admir silueta. Are peste 30 de metri înălţime culminând cu o turlă strălucitoare, ce poate fi văzută de la mare distanţă.

Nu mă pricep la stilul arhitectural al edificiilor, dar se spune că se încadrează în stilul bisericilor „Sfânta Sofia” din Constantinopol şi “Sfântul Nicolae Domnesc” din Curtea de Argeş. O cupolă semisferică centrală, care mi se pare elegantă şi emblematică, domină compoziţia edificiului. Intrarea în lăcaş se face printr-un portal arcuit, din piatră sculptată. Probabil că în acest moment se desfăşoară slujba, fiindcă prin difuzoarele montate în afara bisericii aud o voce care ne cântă Psalmii.

Mă opresc la colţul parcului şi mă aşez pe o bancă, de unde pot vedea deopotrivă iubitorii de natură, care aleg să admire splendorile primăverii, dar şi intrarea în biserică. Am aproape şase decenii de existenţă în lumea aceasta. Prietenii îmi spun că ar fi necesar să mă apropii mai mult de biserică, fiindcă de Dumnezeu am fost aproape mereu…

Tramvaiul face staţie, iar din pântecele sale coboară o mulţime de copii. Traversează. Se opresc chiar în faţa băncii pe care stau. Sunt frumoşi, veseli şi bine educaţi. Nu se îndepărtează de însoţitoarele lor. Câţiva întorc capul spre biserică, de unde se aude difuzorul. Unii îşi fac cruce, alţii doar privesc curioşi. Doamnele îi aliniază şi îi roagă să fie atenţi la firele de iarbă, care deja au încolţit, la pâlcurile de zăpadă încă existente, la raza soarelui, care încălzeşte pământul şi obrăjorii lor. Pornesc, încolonaţi şi ascultători, trecând dincolo de porţile deschise ale naturii explozive. Eu rămân aici unde sunt. Între parcul înfloritor şi grandioasa biserică. Încotro s-o apuc? Gândul îmi zboară la mama mea, care spunea aşa: ,,Toate dorinţele sunt bune, doar că e necesar să păstrezi măsura.”

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts