ziua internationala a persoanelor in varsta ziua internationala a persoanelor in varsta

Drumul către egalitate pe criteriul vârstei

În 1991, Organizaţia Naţiunilor Unite consacra ziua de 1 octombrie drept Ziua Internaţională a Persoanelor în Vârstă.

Persoanele în vârstă au jucat întotdeauna un rol important în societate – ca lideri, îngrijitori și păstrători ai tradițiilor. Cu toate acestea, ele rămân extrem de vulnerabile.

Ziua Internațională a Persoanelor în Vârstă este o oportunitate de a evidenția contribuțiile importante pe care seniorii le aduc societății și de a fi conștienți de provocările generate de îmbătrânirea planetei. Până în 2030 se preconizează că numărul persoanelor în vârstă de 60 de ani sau peste va crește cu 46%, de la 962 milioane la 1,4 miliarde, depășind la nivel mondial pe cel al tinerilor și copiilor sub 10 ani. Îmbătrânirea populației va deveni astfel una dintre cele mai semnificative transformări sociale ale secolului XXI.

Tema propusă în acest an de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru a marca această zi este  „Drumul către egalitate pe criteriul vârstei”. În acord cu Obiectivul 10 pentru Dezvoltare Durabilă (SDG 10), tema pledează pentru asigurarea egalității de șanse și reducerea inegalităților, inclusiv prin măsuri de eliminare a discriminării și excluziunii sociale.

Îmbătrânirea rapidă a populației, schimbările demografice și sociale sau structurale pot agrava inegalitățile de vârstă, limitând astfel creșterea economică și coeziunea socială.

Pe pagina de Internet dedicată acestei zile, Organizația Națiunilor Unite ne îndeamnă să conștientizăm faptul că există aceste inegalități pe criteriu de vârstă amplificate inclusiv în context intergenerațional; să pledăm pentru oportunitățile de învățare pe tot parcursul vieții, pentru politici de muncă prietenoase cu vârsta, pentru politici de protecție sociala și de sănătate; să contribuim la schimbarea percepțiilor negative și a stereotipurilor de gândire referitoare la „bătrânețe”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *