Templul diavolului


Gara de Nord.
Răscruce de drumuri.
Loc prin care, pentru câteva momente, oameni de pe te miri unde își cară bagajele, gândurile și destinele.

Oameni veseli, oameni triști, oameni bolnavi, oameni de afaceri, hoți, cerșetori, covrigi, reviste, difuzorul care îi ține pe toți atenți, cărucioare, hamali, biroul de informații, ceferiști, peroane, ceasuri (musai ceasuri) și câte și mai câte! Și firește trenuri.

Trenuri care vin și pleacă. Trenuri care precum balena lui Iona îi înghit pe unii, îi scuipă pe alții. Trenurile… Monștri indiferenți ce duc în măruntaiele lor atâtea suflete… Monștri cu sute, mii de suflete… Cu zeci și zeci de răsuflări, de trupuri care viermuiesc înăuntrul lor, care fumează, dorm, citesc, cască gura pe geam, se zgâiesc la picioarele vecinei sau la portofelul vecinului… Trupuri grăbite să ajungă… Trupuri de oameni care au obligatoriu ceva de făcut, dacă s-au pornit pe o așa lungă cale.

Majoritatea obosiți înainte de a începe drumul lor ab-so-lut necesar din cauza pregătirilor, cumpărăturilor și mai cu seamă obosiți la gândul drumului. Obosiți deja pentru… motivul drumului! Sictiriți că-i musai să plece. Sictiriți sunt și cei care pleacă în concediu! Că nu mai ajung odată… Înțelegeți?!
Chiar și cei care pleacă, pentru a se întoarce de fapt!… Adică se întorc acasă la ei…

Da! Oboseală, îngrămădeală, mult timp pierdut…
Asta este Gara de Nord… O dihanie care enervează pe toată lumea deși, paradoxal, toți au nevoie de ea.

Se enervează și până cei care pleacă să se plimbe, mi se pare că v-am spus! Vor să fi ajuns deja în locul ăla minunat de odihnă, și iată că trebuie să treacă prin supliciul Gării de Nord!

Gara de Nord este o vamă!
Gara de Nord este un templu! Unul al diavolului!
Gara de Nord este un loc atât de bântuit și căutat cum nu cunosc un alt asemenea pe aici pe la noi… 

De fapt, Gara de Nord adună atâtea suflete, încât orice templu, biserică, moschee sau, mă rog, o treabă de-asta poate s-o invidieze. Și prin EA, prin gară trec atâtea gânduri… Le știe pe toate, le respiră, aspiră. Trăiește viața fiecărui călător ce-i trece pragul. Sau pragurile, că are destule… Ce mai tura-vura, Gara de Nord este Gara de Nord!!!

– Două bilete pentru… vă rog.

1 comment
  1. Minunat articol ! O remarca personala : Gara de Nord este creata dupa chipul si asemanarea noastra, ca niste mici si imperfecti dumnezei ce suntem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts