Telemedicina, o soluție numai bună la sate

telemedicina in rural

Peste 730 de oameni în vârstă din județele Timiș și Caraș Severin s-au bucurat de 1610 consultații de specialitate fără a fi nevoiți a se deplasa la cabinetele medicilor. Această soluție de telemedicină a fost dezvoltată și testată de Fundația de Ajutor Medical Profilaxis, din Timișoara, într-un proiect lansat în 2015, finanțat de Fundația Vodafone România.

Lucrurile s-au desfășurat în felul următor: Un medic generalist s-a deplasat în trei comunități rurale izolate (Ghilad, Sânpetru Mare și Bocșa), având diverse echipamente și instrumente medicale de investigare a pacienților. Prin intermediul unui laptop conectat la Internet, rezultatele investigațiilor au fost transmise în timp real medicilor specialiști din Timișoara. Aceștia au putut comunica online cu pacienții, au măsurat și interpretat analizele, iar în final au emis un diagnostic și tratamentul trebuincios.

Telemedicina este o soluție numai bună pentru prevenția, monitorizarea și menținerea stării de sănătate a oamenilor din rural, care se confruntă cu lipsa serviciilor medicale, a specialiștilor sau cu problema transportului până în oraș. O altă fundație, Fundația de Sprijin Comunitar, va face același lucru în Județul Bacău, tot cu sprijinul Vodafone.

Sursa foto: Fundația Vodafone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts