S-a publicat o nouă ediție a studiului World Giving Index, comandat de organizația britanică Charities Aid Foundation (C.A.F.) . S-a calculat cât de buni sunt oamenii pe lumea asta.

Cum reacționează când un semen are nevoie de o mână de ajutor. Ce fac când un semen sau o organizație le cere un bănuț. Și dacă își dau din timpul lor celorlalți.

În 2016, lumea nu a fost mai bună decât în 2015, a fost mai puțin bună. Africanii au fost cei mai buni, deci nu contează, cum știam, cât de înstărit ești. Contează dacă plângi pentru oameni (și pentru tine).

De când se face această cercetare a bunătății umane, din 2010, tot reiese același lucru: cu cât oamenii înaintează în vârstă, cu atât sunt mai generoși. Donația în bani este cea mai la îndemână formă de bunătate pentru oamenii în vârstă. Poate că după 50 de ani te apropii mai mult de biserică, sau simți cum te apropii de moarte. Poate că ești mai milos. Nu-ți mai e ușor să dai o mână de ajutor unui străin, iar să fii voluntar nu prea știi cum, și atunci scoți un bănuț din ce ai.

România pare că este o țară cu oameni buni. Din 139 de țari, suntem pe locul 80. Românilor le place cel mai mult să dea o mână de ajutor unui semen necunoscut. Suntem pe locul 30 în această privință. Dacă unui șofer îi moare bateria, iar eu îi împing mașina, atunci îl ajut. Nu e chiar atât de greu. Mai greu e să fii voluntar. Suntem a 125-a țară.

Studiul bunătății poate fi citit aici.