singuratate varstnici singuratate varstnici

Dă-le viață vorbind o clipă cu ei. Lasă-i să-ți spună câte-n lună și-n stele

Ești mereu pe fugă, mereu grăbit să ajungi dintr-un loc într-altul, de la o întâlnire la alta, muncă, deadline-uri, întâlniri cu prietenii, poate un concert, o ieșire și câte și mai câte. Nu-i așa că în tot acest timp, o mamă sau o bunică te sună să te intrebe spășit și fără cumva să te supere, dacă ai mâncat, dacă ești bine, dacă te-ai odihnit și toate celelalte întrebări care iți arată prețuirea și grija reală față de tine și de tot ce însemni doar tu pentru ea?

Clișeul este arhicunoscut și fiecare dintre noi l-a experimentat la un moment dat.

Iar când te macină prea tare gândul că nu i-ai ascultat de prea mult timp, „îți sacrifici” o bucată din prețiosul tău timp și le faci o vizită sau doar le dai un telefon. Bucurie mare, doar că durează câteva clipe pentru că în scurt timp apare iritarea că nu te aude bine, că nu ințelege instant ce vrei să zici și doar un pas până la reproșuri că nu are cum să înțeleagă, deci nu mai povestești nimic, ca e fără de folos și chiar te îndrepți către ușă ori anunți încheierea conversației telefonice pentru că ai o întâlnire, nicidecum că ești neinspirat si incapabil să dăruiești lucruri simple. Dar te-ai întrebat dacă ai avut vreodată răbdare să explici pe îndelete ceva ce tu crezi că ei nu înțeleg?

Și acesta e un alt clișeu prea bine cunoscut, care va ataca fiecare generație așa cum li s-a întâmplat și lor.

Acum te întreb dacă te-ai gândit vreodată doar sa fii un interlocutor, să le recreezi sentimentul de utilitate, să rememorezi amintirile lor cu ei, cu ajutorul fotografiilor, să-i lași să-ți spună câte în lună și-n stele? Te-ai gândit să faci asta o zi întreagă cu toată dăruirea, ca și cum ar fi ultima dintre ale lor? Te-ai gândit că pierzi sute de zile în trafic sau inutil cu telefonul în mână citind mondenități fără sens dar că-ti spui mereu că nu ai deloc timp și pentru ei? Oare din sutele de zile pierdute în trafic, ori din sutele de zile pierdute cu ochii înroșiți în telefonul mobil, nu poți dărui doar una singură unui om pentru care cadou mai mare nu există?

Nu-i uita încă din timpul vieții lor, caută-i și oferă-le iubire și atenție exact așa cum au facut ei odată… Ajută-i să simtă că sunt iubiți, utili, dă-le șansa să-și recreeze amintirile legate în cronologia lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *