Nici Capitalul Uman nu mai e ce-ar fi putut să fie (Sau vârstnicii salvează o românie!)

POCU varstnici

Sume uriașe puse la dispoziția României prin Programul Operațional Capital Uman. A doua perioadă programatică se derulează deja, cu o alocare de 4326.84 mil. Eur, sumă care iți dă cel puțin speranța unei vieți mai bune dacă nu chiar ceva mai mult de atât.

Capital Uman e limpede că înseamnă capital uman și că beneficiari am putea fi noi toți, dar surpriza este destul de mare și de neplăcută când te apuci să răsfoiești acest program care dezvoltă capitalul uman în țărișoara asta încercată.

Axa unu este dedicată creării de locuri de muncă pentru tineri, axa doi este dedicată îmbunătățirii situației tinerilor NEETs, axa trei vizează angajații și angajatorii, axa patru este dedicată combaterii sărăciei, axa cinci tot cu sărăcia, dar denumită mai elitistic, axa șase e pentru educație, iar axa șapte pentru asistență tehnică.

Între toate aceste șapte axe, nu am găsit niciuna pentru bătrâni, pentru acei oameni care își doresc să muncească; o pot face pentru că asta le dă rost vieții, dar totuși nu au loc pe piața muncii și nici decidenții nu sunt interesați să-i sprijine, ba din contră, sunt interesați sa-i decimeze, anunțând cu tupeu grotesc creșterea vârstei de pensionare, ca și cum, după 50 de ani, își mai găsește cineva de lucru.

Ce de de făcut? Crearea de facilități pentru agenții economici care angajează vârstnici aflați în pragul pensionării și nu numai, regândirea unor programe de finanțare care să includă vârstnicii, fara a neglija tinerii, dar cu mare atenție asupra tinerilor care încă „nu au chef” să muncească; adică, măi, guvernanților și decidenților, când vă decideți să alocați sume uriașe pe tineri, faceți ceva studii și analize și vedeți cum ar trebui abordați acești tineri ca să nu fi cheltuit ditai sumele pe ei fix degeaba. Ia gândiți-vă dacă nu cumva „aruncarea” unor sume pe vârstnici s-ar putea să vă creeze uriașe surprize de eficiență economică.

Și, nu în cele din urmă, când te decizi să crești vârsta de pensionare, vii cu un program de inserție pentru vârstnici, altfel cum crești vârsta de pensionare? Așa din pix și atât?

Zic să stăm puțin strâmb și să judecăm drept. Adică inserție pentru vârstnici, facilități pentru agenții economici care angajază vârstnici, programe speciale pentru vârstnici și parol că economia va bubui! Aveți cuvântul meu!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts