Femeile pot cere angajatorului să nu se pensioneze. Angajatorul nu poate îngrădi sau limita acest drept

pensionare femei

Salariatele care îndeplinesc condițiile de pensionare pentru limită de vârstă și vor să mai muncească pot cere angajatorului prelungirea contractului pentru încă cel mult 3 ani.
Este o completare nouă adusă Codului muncii prin Legea nr. 93/2019, intrată în vigoare din 11 mai 2019.

Anul acesta, de pildă, vârsta standard de pensionare pentru femei este 61 de ani (conform Legii pensiilor, vârsta standard va crește progresiv până la 63 de ani, în 2030). Așadar, femeile cu vârsta de 61 de ani care doresc să-și continue activitatea la același angajator pot amâna pensionarea până la 64 de ani.

Pentru asta, trebuie făcută o cerere în scris în termen de 30 de zile calendaristice anterior împlinirii condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare pentru pensionare, iar „angajatorul nu poate îngrădi sau limita dreptul salariatei de a continua activitatea”.

O decizie CCR publicată anul trecut, pe 25 iulie, în Monitorul oficial, sublinia faptul că încetarea automată a contractului de muncă pentru femei la o vârstă mai mică decât pentru bărbați ar putea fi văzută ca o discriminare, dar și ca o încălcare a dreptului la muncă al femeii.

Sursa foto: renegadegeneration.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts