Cheltuieste intelept! Economii la achizitia produselor alimentare si vestimentare

Hai sa invatam sa cheltuim intelept! E foarte simplu dar la fel ca intr-o cura de slabire, ai nevoie de ceva disciplina si vointa, multa vointa.

Prima economie vine din cosul zilnic de alimente. Mergem adesea la cumparaturi fara o lista, iar asta ne face sa cumparam compulsiv si fara limita, pentru ca in magazine gasim sumedenie de capcane, precum: cumpara 2 si al 3-lea e gratis, mare reducere de 50 de bani, multe dulciuri in apropierea caselor de marcat si alte smecherii de marketing care ne fura ochii si mintea! Fa-ti o lista de cumparaturi si nu te abate de la ea. Nu cumpara ce nu-ti trebuie, nu cumpara ce este redus ca poate ti-o trebui si tie saptamana viitoare sau luna viitoare si nu cumpara cantitati mari de legume/fructe sau alte produse usor perisabile, pe motiv ca te scuteste de un drum la magazin peste cateva zile. S-ar putea ca produsele care s-au alterat sa fie mai scumpe decat un nou drum la magazin pentru o noua serie de cumparaturi care de altfel sunt si mai proaspete. Dupa 2 luni, trage linie si vezi ce economii ai inregistrat.

Hainele batu-le-ar vina! Cate haine ai in sifonier pe care le porti mai rar de doua luni sau mai rar de 2 anotimpuri? Daca iti va rezulta un numar considerabil, inseamna ca deja ai prea multe haine, iar concluzia primara ar fi ca nu ai nevoie de altele noi. Daca vei continua sa achizitionezi haine, desi ai suficiente in sifonier de care nici macar nu-ti mai aduci aminte, atunci macar le poti vinde pe cele pe care nu le mai folosesti de ceva vreme si care ocupa spatiul degeaba.

Ai facut vreodata o lista de cheltuieli lunara? Adica lista aia care sa cuprinda absolut toate-toate cheltuielile pe care le faci intr-o luna, inclusiv administrativele? Lista de cheltuieli este calea cea mai simpla de a afla ce facem gresit cu banii si ce facem corect. Cand vei crea categoriile de cheltuieli si vei ajunge la neincadrabile intr-o categorie si le vei denumi generic „cheltuieli diverse”, ai grija ce sume aloci cadourilor, vacantelor, jucariilor pentru animalele de casa etc.

Lista lunara de cheltuieli merita insa o abordare individuala si o analiza pe masura. Stati cu ochii pe-aici, caci va veni curand! 🙂 Pana atunci, invata sa devii un consumator intelept!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts