„Demența. Următorul pas”. Un film impresionant despre pacienții afectați de boală și îngrijitorii lor

dementa pacient ingrijitor

Demența este un termen general pentru a defini probleme progresive de memorie și gândire. Boala Alzheimer este cea mai comună formă de demență. Semnul distinctiv al demenței este inabilitatea de a desfășura activitățile de zi cu zi, ca o consecință a diminuării abilității cognitive.

Doctorii diagnostichează demența când sunt afectate două sau mai multe funcții cognitive. Funcțiile cognitive afectate pot include memoria, abilitățile de vorbire, înțelegerea informațiilor, orientarea în spațiu, judecata sau atenția. Persoanele cu demență pot avea dificultăți în a rezolva probleme și în a-și controla emoțiile. Ele pot suferi, de asemenea, schimbări de personalitate. Demența este de regulă progresivă. Aceasta înseamnă că boala se răspândește treptat în creier și simptomele persoanei se agravează în timp.

Demența poate lovi pe oricine, dar ea este o boală mai frecventă la vârstă de peste 65 de ani și mai ales la peste 75 de ani. Totuși, ea nu este legată de procesul de îmbătrânire, ci e cauzată de o afecțiune a creierului. Este mai puțin obișnuit ca persoanele cu vârsta sub 65 de ani să dezvolte demența, iar în cazul acesta vorbim de demența timpurie. Exista și forme rare de demență moștenită, boala fiind cauzată de o mutație specifică a genei.

Semnele bolii pot să nu fie evidente la început – numai un medic sau un specialist pot diagnostica demența în mod corespunzător.

În continuare, vă invităm să vizionați un film impresionant al organizației Dementia Australia, tradus în limba română, despre persoanele afectate de această boală, cu mărturii ale pacienților, partenerilor lor de viață sau ale rudelor care îi îngrijesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts