leziuni cazaturi leziuni cazaturi

Ce face institutul american de sănătate publică pentru a preveni riscul unei căzături la vârsta a 3-a

În Statele Unite există un institut național de sănătate publică (Centrele pentru Prevenirea și Controlul Bolilor) care se ocupă, ca și cel de la noi, cu prevenirea, supravegherea și controlul bolilor, cu monitorizarea stării de sănătate a populației, cu promovarea sănătății și educația pentru sănătate etc.

Plăcut, bogat, clar (informări, informații utile, rapoarte, statistici etc.), site-ul american al instituției are o secțiune intitulată Older Adult Falls. Afli ce vrei despre pericolul unei căzături la vârsta a 3-a, câți oameni în vârstă cad anual, câte decese se înregistrează din cauza leziunilor, care sunt cauzele, ce ar trebui să facem pentru a preveni căzăturile, cui ne adresăm etc.

De ce dedică americanii o pagină web cu toate aceste informații? Pentru că din 325 de milioane de locuitori cât numără populația S.U.A., numărul persoanelor de 65+ (categoria de vârstă cu vulnerabilitate crescută la leziunile provocate de căzături) este de 46 de milioane. E normal și uman să porți grija omului și atâtor oameni din țara ta, dar e și o chestiune legată de costuri. Cheltuielile medicale suportate de stat sunt foarte mari. În 2015, costurile de îngrijire și spitalizare s-au ridicat la peste 50 de miliarde de dolari, iar statul american a acoperit prin cele două programe guvernamentale de servicii și asigurări medicale, Medicaid și Medicare, 75% din aceste costuri.

Cifre, cauze, sfaturi

  • Anual, 3 milioane de oameni în vârstă (65+) primesc îngrijire de urgență din cauza căzăturilor;
  • Una din cinci căzături provoacă o leziune gravă, fracturi sau la nivelul capului;
  • Peste 800.000 de persoane în vârstă sunt spitalizate anual în principal din cauza loviturilor la cap sau fracturilor de șold;
  • Min. 300.000 de vârstnici sunt spitalizați anual din cauza fracturilor de șold;
  • Costurile de spitalizare în cazul unei căzături se ridică la aprox. 30.000 de dolari;
  • Căzăturile sunt cauza cea mai frecventă a traumatismelor craniene;
  • Mulți dintre cei care cad și nu pățesc nimic devin mai temători și mai puțin activi, iar inactivitatea le crește vulnerabilitatea și riscul de a cădea din nou;
  • Căzăturile sunt favorizate de: fragilitatea corpului, deficiența vitaminei D, folosirea medicamentelor sedative sau anti-depresive, problemelor de vedere, încălțămintea incomodă, neadecvată, amenajarea improprie a locuinței sau a spațiilor publice etc.;
  • Rata mortalității cazuistice în rândul vârstnicilor a crescut cu 30% în perioada 2007 – 2016.

Pe site, medicii de familie și farmaciștii sunt sfătuiți ca atunci când interacționează cu o persoană în vârstă, să o întrebe dacă a căzut în ultimul an, dacă se simte nesigură pe picioare și dacă îi e teamă să nu cadă. Dacă persoana răspunde afirmativ la una din cele trei întrebări, se recomandă investigații suplimentare. Dacă medicii vor materiale care să-i ajute în evaluare, bune practici, formare sau materiale informative pentru pacienți, acestea pot fi vizualizate/descărcate (de) pe site.

Cu o populație de peste 20 de milioane de locuitori, din care în jur de 5 milioane oameni în vârstă, noi nu ne comparăm numeric cu America în privința leziunilor provocate de căzături la vârsta a 3-a. Poate de aceea pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică nu există mai nimic. E un tabel intitulat „Cauzele de deces în România” care ne informează, la categoria „Leziuni traumatice și otrăviri”, că în 2016 au murit 9744 de oameni, dintre care peste 4000 aveau vârsta de 60+.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *