voluntariat intergenerational creatyv voluntariat intergenerational creatyv

Conferinta internationala CREA.T.Y.V. – eveniment reper de promovare a voluntariatului inter-generational in Romania

Vineri, 15 iunie, a avut loc la Bucuresti un eveniment maraton de multiplicare organizat de Asociatia Habilitas in cadrul proiectului Erasmus+ ”CREA.T.Y.V. – Creative Drama for Training Young Volunteers in Intergenerational Learning Environments” – „Tehnici teatrale creative pentru formarea tinerilor voluntari in context inter-generational”.

Conferinta s-a bucurat de participarea mai multor reprezentanti ai organizatiilor neguvernamentale din Bucuresti si din tara cu activitati de voluntariat, ai asociatiilor pentru drepturile pensionarilor, ai DGASPC-urilor din Bucuresti si Ialomita, ai cluburilor de seniori, ai Consiliului National pentru Persoanele Varstnice. Evenimentul a fost, de asemenea, onorat de prezenta unor reprezentanti a trei organizatii neguvernamentale care promoveaza voluntariatul din Irlanda, Bulgaria si Ungaria: Volunteer Ireland, Fundatia „Valori, Virtuti si Integritate”, Bulgaria si Volunteering Hungary – Centrul pentru Inovare Sociala.

Conferinta CREAT.Y.V. a debutat cu o radiografie a proiectului, sustinuta de Ioana Caciula, presedinte Asociatia Habilitas, urmata de trei prezentari video despre pilotarea atelierelor inter-generationale de catre organizatiile europene partenere in proiect: The Gaiety School of Acting, Irlanda, Anziani e Non Solo, Italia si European Development Agency, Cehia.

Invitatul de onoare, Stuart Garland, manager de formare si programe de voluntariat Volunteer Ireland si promotorul conceptului de ”Event Volunteers” (voluntari de eveniment), a vorbit apoi audientei despre voluntariatul persoanelor in varsta si despre voluntariatul inter-generational in Irlanda. Stuart a punctat motivele pentru care seniorii se implica sau nu in activitati de voluntariat, a enumerat o serie de bune practici si proiecte de voluntariat inter-generational si a oferit statistici relevante referitoare la implicarea formala a persoanelor in varsta in activitati de voluntariat. Astfel, in 2017, centrele de voluntariat din Irlanda aveau in evidenta 14.125 de voluntari seniori, 79% dintre acestia avand intre 50 si 64 de ani.

Daniela Buzducea, director World Vision Romania, a subliniat ca toate programele organizatiei urmaresc cresterea calitatii vietii copiilor si a familiilor lor, in special in mediul rural, unde nevoile educationale si sociale sunt cele mai mari. Si ca in aceste programe nationale, precum „Paine si Maine” sau „Vreau in clasa a 9-a”, se implica sute de voluntari care lucreaza direct cu copiii, care strang fonduri, care se implica cum pot si promoveaza pur si simplu binele in comunitati, fie ca sunt fosti beneficiari, oameni obisnuiti sau persoane publice.

Dana Nicolescu, director Opportunity Associates Romania, a vorbit despre educatia formala si non-formala. Despre ceea ce stim (cunostinte), putem face (abilitati) si facem (atitudine, valori) intr-un domeniu. Multi dintre noi stim, multi am putea face, dar nu toti dintre noi si fac. A face ceva efectiv face… diferenta.

Diana Bere, Asociatia Pro Vobis, si Ioana Caciula, Asociatia Habilitas, au incheiat  prima parte a evenimentului cu prezentarile a doua dintre rezultatele obtinute pana acum: E-Book-ul comparativ despre voluntariat in cele 4 tari partenere si metodologia de lucru cu tehnici teatrale creative in voluntariatul inter-generational si, respectiv, concluziile pilotarii programului de formare CEREAT.Y.V. in Romania, Cehia si Italia.

A doua parte a conferintei a fost dedicata atelierelor practice pe tema voluntariatul inter-generational si de familie (facilitator, Stuart Garland), a voluntariatului national si international, ca oportunitate pentru tineri (facilitator, Corina Pintea, Asociatia Pro Vobis) si a programelor de formare pentru tineri in domeniul voluntariatului (facilitator, Rodica Caciula, Asociatia Habilitas).

***

”Creative Drama for Training Young Volunteers in Intergenerational Learning Environments” este un proiect Erasmus+ de Parteneriat strategic in domeniul tineretului, finantat de Comisia Europeana prin Agentia Nationala pentru Programe Comunitare in domeniul Educatiei si Formarii Profesionale, avand o durata de 2 ani (01.04.2017 – 31.03.2019).

Scopul CREATYV este de a oferi oportunitati de invatare non-formala tinerilor cu oportunitati reduse (cu varsta cuprinsa intre 18-25 ani), prin intermediul unui program de formare/mentorat inter-generational in domeniul voluntariatului, folosind tehnicile teatrale creative, sporind astfel angajamentul civic al tinerilor si incluziunea lor sociala. Proiectul ofera generatiilor tinere, prin implicarea seniorilor voluntari, in calitate de mentori, noi competente utile pentru dezvoltarea lor sociala si integrarea pe piata muncii.

Proiectul este implementat in parteneriat de cinci organizații din Romania, Cehia, Italia si Irlanda: Asociatia Habilitas – Centru de Resurse si Formare Profesionala (coordonator) și Asociatia Pro Vobis (Romania), Anziani e Non Solo (Italia), European Development Agency (Cehia), The Gaiety School of Acting (Irlanda).

Website-ul proiectului: www.creatyv.eu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *