2.250 lei/lună pentru angajarea șomerilor care în termen de 5 ani îndeplinesc condițiile de pensionare

angajare someri varstnici

Zilele trecute, a fost publicată în Monitorul Oficial Ordonanța de Urgență nr. 60/5iulie 2018 care aduce noi modificări și completări Legii nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă. Potrivit noului act normativ, subvențiile pentru încadrarea în muncă a unor categorii vulnerabile de persoane, a stagiarilor sau ucenicilor vor crește semnificativ.

Alineatele 1 și 5 ale Articolului 85, care fac referire în special la stimularea ocupării șomerilor de 45+ și ai celor mai vârstnici, se modifică astfel:

Angajatorii care încadrează în muncă, pe perioadă nedeterminată, şomeri în vârstă de peste 45 de ani, şomeri care sunt părinţi unici susţinători ai familiilor monoparentale, şomeri de lungă durată sau tineri NEET primesc lunar, pe o perioadă de 12 luni, pentru fiecare persoană angajată din aceste categorii, o sumă în cuantum de 2.250 lei, cu obligaţia menţinerii raporturilor de muncă sau de serviciu cel puţin 18 luni.

Angajatorii care încadrează în muncă, potrivit legii, şomeri care, în termen de 5 ani de la data angajării, îndeplinesc, conform legii, condiţiile pentru a solicita pensia anticipată parţială sau de acordare a pensiei pentru limită de vârstă, dacă nu îndeplinesc condiţiile de a solicita pensia anticipată parţială, beneficiază lunar, pe perioada angajării, până la data îndeplinirii condiţiilor respective, de o sumă în cuantum de 2.250 lei.

Potrivit celor mai recente recomandări de țară formulate pentru România (Comunicarea Comisiei din 23 mai 2018 COM(2018) 422 final), piața forței de muncă a devenit mai rigidă ca urmare a îmbătrânirii populației și a emigrației masive. România are un important potențial de forță de muncă nevalorificat, se mai spune în Comunicarea Comisiei, iar vârsta de pensionare mai scăzută în cazul femeilor implică drepturi de pensie mai mici, ceea ce amplifică sărăcia în rândul persoanelor în vârstă și diferența de remunerare între femei și bărbați.

Sursa foto: Senior Service America

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts