Raport european: „Generații @ muncă – Bariere și resurse ale diferitelor generații la locul de muncă”

managementul varstei

Una dintre principalele provocari ale societatilor europene este intregrarea lucratorilor in varsta pe piata muncii – pe de o parte pentru a putea sustine sistemul de pensii si de protectie sociala, iar dintr-o perspectiva mai larga, pentru a sustine coeziunea sociala, precum și sănătatea psihică și fizică a oamenilor care urmeaza sa intre intr-o noua etapa a vietii.

Rata de angajabilitate a lucratorilor de +55 ani a crescut si continua sa creasca in Europa, toate eforturile fiind indreptate spre mentinerea lor cat mai mult timp pe piata muncii. Astfel, in 2008, rata de ocupare a fortei de munca pentru grupa de varsta 55-64 a fost de 45,5%, iar in 2016, de 55,3% la nivelul UE. Cu toate acestea, ratele de ocupare a lucratorilor in varsta variaza in statele membre, de la 75,5% in Suedia, pana la 36,3% in Grecia. De asemenea, exista diferente semnificative intre sexe, femeile participand pe piata muncii in medie cu 4,9 ani mai putin decat barbatii (33,1 vs. 38,0 ani in 2016). (CE, 2017).

Acesta este contextul în care a fost elaborat raportul european „Generatii @ munca – Bariere si resurse ale diferitelor generatii la locul de munca”. Bazat pe realitatile socio-economice din Cipru, Grecia, Italia, Romania si Spania și pe interviurile realizate cu lucrători vârstnici și manageri de resurse umane din cele cinci țări, raportul identifica avantajele și dezavantajele lucratorilor de 55+ la locul de munca si face o serie de recomandari care le-ar putea imbunatati aportul si randamentul in cadrul organizatiilor moderne.

Citește articolul integral în Revista Seniorul.

Sursa foto: advisorhub.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts