Acasă sau în cămin

servicii varstnici

Pe 22 august, „la propunerea Primarului General, Gabriela Firea, Consiliul General al Municipiului București a aprobat un proiect de hotărâre prin care Primăria Muncipiului București, prin Direcția Generală de Asistență Socială, va înființa Rețeaua Metropolitană Asistență pentru Seniori – Respect pentru vârsta a treia”.

Noua rețea va completa actuala rețea de cămine de stat, adică se vor mai înființa șase cămine, câte unul în fiecare sector, „în perioada următoare” – iar cele șase cămine noi vor constitui Rețeaua Metropolitană de mai sus.

În perioada următoare, „proiectul va fi implementat cu ajutorul companiilor municipale Imobiliara București S.A. și Medicala București S.A. care vor identifica spații imobiliare adecvate derulării în condiții optime a activităților specifice căminelor. În colaborare cu DGASMB [Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București], aceste cămine vor fi operaționalizate, reabilitate și dotate corespunzător”.

E nevoie de îngrijire pentru vârstnici, îmbătrânim și avem nevoie de mai multă îngrijire decât la tinerețe. Primăria spune în comunicatul de presă că în București sunt 9520 de persoane vârstnice cu dizabilități care au și mai multă nevoie, e limpede asta. Poate cele noi șase cămine s-ar înființa în primul rând pentru oamenii în vârstă cu dizabilități.

Dar „în cazul persoanelor vârstnice cu probleme de sănătate, dar cu o stare stabilă, o soluţie este crearea unei reţele de îngrijitori la domiciliu pentru persoanele vârstnice care pot locui în locuinţele lor, cu puţin ajutor. Dacă partea de servicii medicale la domiciliu s-a îmbunătăţi în ultimii ani, în ceea ce priveşte asistenţa la domiciliu pentru alte lucruri decât serviciile medicale (ajutor la menaj, cumpărături, curăţenie, socializare) a cunoscut un regres semnificativ în ultimii ani. O astfel de reţea, coordonată de către Primăria Municipiului Bucureşti, va putea creşte calitatea vieţii persoanelor vârstnice şi va preveni instituţionalizarea acestora.” (Program de guvernare locală Municipiul București 2016-2020)

Desigur, „Primarul va avea discuţii cu toate ONG-urile relevante din domeniul serviciilor sociale şi le va implica în realizarea strategiei locale şi a planului de acţiune privind serviciile sociale şi în activităţile Primăriei pe această zonă”. (Program de guvernare locală Municipiul București 2016-2020)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts