Primul pe țară, al doilea pe județ! Sau cum să te bați pentru salariul mediu pe economie!

calitatea vietii salariu mediu

În 2019 salariul mediu pe economie a fost 5.153 lei, adică 3.020 lei în mână, cum se zice. INS-ul zicea pe la sfârșitul lui 2019 că pentru o familie cu doi copii, coșul lunar pentru un trai decent este de 6.954 lei, adică cum ar veni, salariul mediu pe economie nu e suficient pentru un trai decent.

După un calcul simplu, la finalul zilei, în caz că ambii adulți din casă câștigă salariul mediu le rezultă un minus de 914 lei, adică un minus de decență pe care ți-o tai de la ce vrei tu: de la educație, de la alimente, de la întreținere, de la distracție și uite-așa s-a dus decența în păpușoi!

Să mă apuc acum să mă întreb cum se întâlnește coșul pentru un trai decent cu salariul minim pe economie care este 1.413 lei net pentru un angajat cu studii superioare? Nu mă întreb că știți voi de ce, adică nu știu ce să răspund.

Așa se face că ne batem pentru locul doi sau ca-n titlu: primul pe țară, al doilea pe județ! Doar că de data asta e pe bani și e pe traiul decent sau indecent. Cei mai mulți rămân în indecență toata viața, financiară vreau să zic!

Adică alergăm toată viața de adult după salariul mediu și lăsăm să treacă viața val-vârtej pe lângă noi, în timp ce noi ne ținem ocupați cu câștigarea salariului mediu pe economie.  Ai zice că facem parte dintr-un studiu de psihologie. Sau poate chiar așa o fi?

Potrivit PIAROM, doar 16% dintre angajați câștigă 700 de euro net, adică bătaia pe salariu mediu pare un adevărat maraton, o olimpiadă în toată regula cu învinși și învingători.

Și ca să fiu foarte precisă, o să spun că în România sunt aproximativ 5,5 mil persoane active iar dintre acestea, aproximativ 0,88 mil ar fi fericiții câștigători ai unui venit net de aproximativ 700 euro, adică undeva în buza celui mediu amintit mai sus. Îți dai seama cum e să faci parte dintre ăștia așa puțini? 🙂

Deci când ajungi la salariul mediu nu numai că dai un chef mare, dar te și medaliezi că, nah, ai câștigat medalia de la olimpiada alergătorilor fără țeluri înalte. Nu te speria ca râde lumea de tine că nu ai țeluri înalte, că a te bate pentru salariu mediu e să ajungi între primii 16% din 5,5 mil și sper că ești de acord cu mine că e o adevărată afacere.

A, și să nu uit să amintesc: în România sunt 4,9 mil de pensionari, 5,5 mil de persoane active dintr-o populație de aproximativ 19,4 mil, în timp ce tu faci deja parte sau ai putea să faci parte din ăia 0.88 mil. Îm? Cum sună?

Eu zic că merită osteneala să te agiți vreo 40 de ani activi să atingi dezideratul asta! Hai cu locul 1 pe țară și al doilea pe județ! V-am pupat pe portofel!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts
Read More

Ajutor de Crăciun pentru bătrânii singuri

O treime dintre vârstnicii din România sunt afectați de saracie, conform statisticilor, iar cei mai afectați sunt vârstnicii de la sate, unde acoperirea serviciilor sociale este extrem de dificilă din cauza lipsei infrastructurii și a accesului la utilități și servicii publice.