seniori activi piata muncii seniori activi piata muncii

Oameni și povești

Trăind în perioada în care se caută oameni care spun povești, m-am gândit că lucrarea mea de licență poate fi chiar de „poveste”, așa că am decis să îi caut pe acei oameni a căror viață este în sine o poveste. În acest demers am fost inspirat de oamenii care mi-au spus primele chestiuni încă de când eram mic, iar aceia sunt bunicii mei. Fiind crescuți într-o zonă rurală, toate istorisirile lor au un punct comun, iar acela este munca. Uitându-mă la ei, văd că pasiunea pentru muncă (paradoxal în ziua de astăzi) nu încetează, chiar dacă anii trec.

Această problemă mi-a stârnit interesul și am considerat că merită o atenție sporită, așa că, împreună cu oamenii faini de la GEAC și Magic Seniors, am mers în câteva cluburi de seniori din București pentru a discuta cu aceștia și pentru a vedea dacă munca rămâne brățară de aur chiar și la vârsta a treia.

La primul contact cu seniorii am stat serios pe gânduri dacă nu cumva am greșit adresa, deoarece dânșii erau extrem de energici și pozitivi, chiar dacă era luni dimineață. Am luat și eu o doză din energia lor și am început discuțiile. Pe parcursul lor, am observat că toți își știu foarte bine prioritățile și că entuziasmul lor crește pe măsură ce află că ei chiar pot fi utili pentru societate și că sunt un bun de care societatea trebuie să aibă grijă. Seniorii își doresc să facă într-un mod cât mai simplu și concret ceea ce au făcut de-a lungul vieții, dar sunt deschiși către noi provocări în măsura în care starea fizică le permite. Ei își doresc să fie respectați, să beneficieze de încredere și să aibă un program flexibil. Seniorii au și temeri, iar acestea sunt procesul de digitalizare, ritmul prea alert al societății de astăzi, relația cu șefii, dar și cu cei tineri. În ultimul rând, menționez 2 lucruri care mi s-au parut extrem de interesante: cu cât munca lor din tinerețe s-a îndreptat către un domeniu creativ și care să solicite imaginația, cu atât dorința lor de a-și cauta un job este mai mare, iar ei sunt interesați și de activități de mentorat.

Societatea românească are nevoie de seriozitatea lor, de entuziasmul cu care aceștia vin, entuziasm care niciodată nu i-a părăsit. Seniorii pot fi, pe piața muncii, acea rotiță care asigură echilibrul și care menține, în continuare, vie povestea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *