Inovare

Când ne-am întâlnit prima oară la un speed-dating pentru vârsta a 2-a și i-am spus că lucrez în sectorul ONG și fac proiecte sociale inovative, a scos un țipăt scurt: „Pe bune?!… Ești cumva Gemeni?

Lucra într-un laborator de cercetare al unei mari companii farmaceutice, iar inovarea era viața ei. Mi-a zis că până și numele și-l schimbase în Li ming.

Mi-a enumerat câteva cauze sociale de renume, iar pentru două inițiative de suflet făcuse și donații în bani. La sfârșitul celor 7 minute de întâlnire organizată, mi-a zis că mă place foarte mult, și eu la fel. Cunoștea destul de bine ce fac ONG-urile, iar pe deasupra avea un ten fin ca nisipul, lăsând la o parte compatibilitatea noastră zodiacală.

Ne-am reîntâlnit chiar a doua zi dimineață, la cafea, nerăbdători amândoi. Mi-a spus încă o dată cât de mult îi plac oamenii care ajută alți oameni și că nu contează ce zodie sunt sau că am ochi albaștri, că pe ea asta a atras-o la mine, că sunt un tip generos și creativ. Purtat de fericire, i-am zis totuși că în ultima vreme nu prea mi-a mers bine cu proiectele.

Seara, am invitat-o la mine. Mi-a spus cât de importantă e inovarea în viața de cuplu și în profesie. În tot. Că omul trebuie să inoveze în fiecare secundă. Eu i-am povestit despre proiectele mele cu seniori, despre responsabilitatea socială corporativă și despre faptul că, din păcate, categoria în vârstă nu e preferată. M-a privit înțelegătoare, iar inima îmi râdea la așa noroc, apoi mi-a zis: „Poți să nu spui nimic cu zilele, nu mă deranjează, dar îți spun de pe acum, fiecare zi nu va fi la fel. Dacă vrei ca această relație să reziste. Va fi dragoste bine inovată”. Apoi am făcut dragoste înnebunit de subiectul inovării. După ce-am terminat, mi-a spus că din păcate românii nu sunt deloc inovativi, dovadă că în ultimii ani, conform statisticilor, suntem ultimii la inovare tehnologică. Că jos pălăria pentru programele de finanțare care încurajează inovarea, cum e Fondul pentru Inovare Civică. Eu o priveam îmbătat, venerând-o cu părul ei alintat ca nisipul.

După o lună în care am făcut dragoste în fel și chip, ne-am mutat împreună. Din prima zi, mi-am cumparat câteva titluri cu inovatori din toate domeniile, iar ea este de fiecare dată încântată văzându-mă că-mi fac notițe pe post-ituri pe care le lipesc peste tot în casă. Seara, înainte de culcare, mă întreabă ce am citit, iar eu ii povestesc despre cine ce-a inovat pe lumea asta. Atunci, ea se lipește de mine fericită. Motivat la culme, în fiecare zi făceam ceva „inovator” pentru a o surpinde. Într-o zi am chemat instalatoul de la gaze să ne debranșeze temporar pentru a-i găti totul la fierbător. Am fiert câteva ouă, apoi am luat niște orez Panzanni la pungi, niste scoici congelate și ulei de rapiță. În altă zi am acoperit peretele fără faianță cu suporturi din plută pentru pahare. Le-am pictat întâi cu lămâi și portocale, apoi le-am lipit pe pereți. Eram plin de idei!

Când finanțatorul m-a anunțat că Seniorul.ro este pe lista de rezervă și i-am spus asta cu reținere, o lacrimă i s-a prelins pe obrazul ei dumnezeiesc. Am încercat s-o mângâi, spunându-i că numai faptul că proiectul este pe lista de rezervă și tot e o victorie. O recunoaștere a faptului ca proiectul are totuși o componentă de inovare, că, obiectiv vorbind, nu este un proiect normal în totalitate. Noaptea târziu, m-a trezit un foșnet de hârtii și un murmurat continuu. Li ming citea proiectul. Printase și grila de evaluare. Am întrebat-o uimit ce face. „Îmi pare rău pentru noi, să știi, dar comisia de evaluare are dreptate. Păcat.”

Știai că în România avem un Fond care finanțează proiecte de inovare civică? Află aici.

N-ai participat încă la speed-dating? Află aici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts