În Japonia, 10 milioane de voluntari sunt „prietenii persoanelor cu demență”

persaone cu dementa in japonia

Japonia înregistrează cea mai ridicată rată a îmbătrânirii populației din lume, 1 din 4 locuitori având peste 65 de ani. Problema este însă că 7 milioane de persoane în vârstă (1 din 5 persoane) ar putea suferi de o formă de demență până în 2025, potrivit unui articol publicat luna acesta în The Japan Times.

Ca parte a unei strategii naționale de sprijin în comunitate a oamenilor afectați de demență, guvernul japonez intenționează să stimuleze creșterea numărului de îngrijitori voluntari la 12 milioane până la finalul anului 2020.

În prezent, în Japonia există peste 10 milioane de astfel de îngrijitori informali, așa-numiții „prieteni ai persoanelor cu demență”. Voluntarii de sprijin trec printr-o sesiune de instruire de bază de 60-90 de minute. Majoritatea sesiunilor sunt asigurate de administrațiile locale , dar aceste instruiri sunt oferite si de școli sau firme private, inclusiv instituții financiare și supermarketuri. Multe autorități locale oferă sesiuni avansate în care voluntarii pot dobândi mai multe cunoștințe de specialitate despre demență și își pot îmbunătăți abilitățile. Nu există restricții de vârstă pentru a deveni voluntar: din cele 10 milioane, 2,1 milioane de voluntari au 19 ani sau mai puțin.

Ca urmare a politicilor centrale și locale, în Japonia s-au dezvoltat numeroase structuri voluntare de sprijin pentru persoanele cu demență și îngrijitorii lor. Acestea funcționează în așa-numitele „case deschise”, în locuințele voluntarilor sau în locuințe goale închiriate. Într-o astfel de casă, persoanele cu demență și însoțitorii lor se pot „refugia” pentru a servi prânzul și ceaiul, pentru sfaturi informale și îndrumare sau chiar pentru excursii de o zi. Serviciile oferite de astfel de structuri includ, de asemenea, o linie telefonică de sprijin disponibilă 24 de ore.

Sursa foto: Alzheimer’s Disease International

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts