Formula longevității după Luigi Cornaro: Moderație și utilitate

longevitate Luigi Cornaro

(…) „Unii oameni se nasc atât de prost alcătuiți, încât mor după câteva zile sau după câțiva ani. (…) Alții se nasc bine, dar cu o constituție firavă, ajung la 10 ani, 20 de ani, 40 de ani, dar nu ajung la bătrânețe.

Alții se nasc cu o constituție perfectă, iar aceștia ajung la bătrânețe, dar, în general, sunt bătrâni, slabi, bolnavi. Această stare dezagreabilă vine din faptul că, încrezându-se prea mult în excelenta lor constituție, nu vor cu niciun preț să-și schimbe, în timp ce îmbătrânesc, regimul de viață din tinerețe, ca și cum ar mai avea vigoarea de altădată. (…) Încearcă să trăiască la bătrânețe la fel cum au trăit în tinerețe, fără să se gândească la faptul că temperamentul și-a pierdut din forța nativă. (…) Ar trebui să se rețină de la mâncare și băutură, dar cea mai mare parte a bătrânilor, respingând această gândire care sugerează rațiune, își continuă viața dezordonată obișnuită. Totuși, dacă ar avea prudența să renunțe la aceasta la timp, ar ajunge cu toate avantajele sănătății la vârsta la care am ajuns eu. (…)

Moderația îndepărtează toate cauzele bolilor (…) și moartea prematură sau nenaturală nu mai este posibilă. (…) Gândul morții nu a pus stăpânire pe mine, fiindcă resping orice idee senzuală. (…) Una dintre cele mai mari plăceri pe care le-ar putea gusta un bătrân este de a fi util patriei mult iubite. (…) O! ce glorioasă plăcere (…) când descriu felurile în care Veneția își va păstra laguna și portul, garantând ancorarea! (…) Duc o viață dublă, ca să spun așa – terestră când acționez, celestă, când meditez. Mă bucur, pe de o parte, datorită înfrânării mele, pe de altă parte, datorită unei gândiri care mă preocupă și care este în mine un izvor de fericire, fiindcă înfățișează un scop sublim, viața viitoare!” (…)

Citat preluat din cartea Cheile longevității active, apărută la Editura Niculescu


Luigi Cornaro s-a născut la Veneția, în 1467. La 40 de ani, după o viață de excese care i-au afectat sănătatea, descoperă virtuțile cumpătării. La 95 de ani a terminat de scris singura sa operă, „Despre cumpătare – Sfaturi pentru o viață lungă”. A trăit 102 ani.

Sursa foto: Wikimedia Commons

1 comment
  1. Moderaţia, o înţelepciune pe care mulţi nu o cunosc. Câteodată, nici eu. Mănânc ciocolată multă, beau cafea mult mai multă decât e permis. Mulţumim pentru articol!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts