scrabble interviu magic seniors scrabble interviu magic seniors

Asociația Magic Seniors de vorbă cu președintele Federației Române de Scrabble

Într-o zi de vară, la numai câteva zile de la apariția oficială a Asociației Magic Seniors, Federația Română de Scrabble s-a apropiat de… noi.

Așa am cunoscut-o pe doamna Claudia Mihai, cea care ne-a fost alături în proiectul „Jocul de Scrabble prinde Viață” finanțat prin programul StartONG. Apoi? Apoi l-am cunoscut și pe domnul Sandu, președintele Federației, cel pe care l-am convins repede să ni se alăture în nebunia de a juca mult Scrabble cu seniorii din București. Pentru că nu am avut ocazia să stăm foarte mult de vorbă, ci am tot avut treaba jucând Scrabble, l-am rugat pe domnul Sandu să ne răspundă la câteva întrebări, cu scopul de a ne cunoaște mai bine… partenerii


Cine sunteţi (cum vă numiţi, de unde veniţi, ce aţi studiat)?

Sunt Dan Laurenţiu SANDU, din Bucureşti, România, am absolvit Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii, secţia Radiocomunicaţii.

De când aţi început să jucaţi Scrabble?

Am început să joc scrabble în 1982, participând la emisiunea “Logicon” al cărei redactor era regretatul Dan Ursuleanu însă jocul l-am învăţat practic din revista “Flacăra Rebus”, care avea rubrică de scrabble la vremea aceea. Ceea ce e de reţinut este că am învăţat singur, am fost autodidact.

Cum aţi ajuns preşedintele Federaţiei?

Prin alegeri democratice, fireşte.

Cum funcţionează această Federaţie (cine se poate înscrie, ce trebuie să facă, să ştie etc)?

Ca orice federaţie sportivă. Are un for conducător, statut, regulamente de competiţie, program competiţional etc. Toate informaţiile se pot afla public de pe site-ul www.scrabbero.ro, dar mai ales venind la cluburile afiliate şi jucând.

Ce alte proiecte aţi implementat prin intermediul Federaţiei?

Au fost proiecte implementate cu diverse organizaţii din ţară, mai ales subordonate Ministerului Educaţiei.

V-aţi gândit vreodată să implementaţi jocul de Scrabble în cluburile de seniori? Ştiaţi de existenţa cluburilor de seniori din Bucureşti?

Sincer să fiu nu ştiam că există cluburi de seniori, dar mă bucur că aţi venit în întâmpinarea noastră şi aţi solicitat colaborarea într-un proiect avantajos mai ales pentru seniori.

Consideraţi că jocul de Scrabble este important pentru oricine, la orice vârstă? De ce?

Da, jocul de scrabble este important la orice vârstă, poate fi practicat la orice vârstă şi consider că se pot obţine chiar şi rezultate notabile la orice vârstă. Şi chiar dacă nu se obţin rezultate sportive notabile, câştigul este net prin antrenarea minţii şi menţinerea şi îmbogăţirea vocabularului personal precum şi socializarea care intervine în joc.

De cât timp jucaţi Scrabble? Ce premii aţi câştigat dvs.? Ce premii a câştigat clubul?

Cum am mai spus joc scrabble din 1982, însă în competiţii oficiale am debutat în anul 1991. Sunt maestru al sportului, de-a lungul timpului am câştigat cele mai multe competiţii în cele 3 limbi (română, franceză, engleză), însă ar fi nevoie de un interviu separat pentru a menţiona toate premiile câştigate. Mai mult decât atât, consider că alţii ar trebui să descopere acest lucru, nu să mă laud singur… Oricum, unele din performanţele mele sunt evidenţiate pe site-ul nostru… Clubul la care activez acum, CSM Bucureşti, este „de-abia ieşit din găoace”, mă refer ca secţie de scrabble, însă deja a devenit campion naţional şi câştigător al Cupei României. Dacă va investi în viitor, atât în seniori cât şi în copii, va avea un cuvânt greu de spus în activitatea federaţiei noastre.

Ce obiective de viitor are Federaţia Romană de Scrabble?

Din punctul meu de vedere, consider că o Federaţie sportivă care nu cuprinde profesionismul ca unul din ţeluri este sortită pieirii. Am încredere însă că acest obiectiv va fi realizat în viitor, de către generaţii mai inteligente… Noi suntem acum încă în epoca de pionierat, nu avem decât vreo 30 de ani scurşi de la înfiinţare, astfel că primul pas e să creăm baza, respectiv un nucleu constant de jucători şi o structură tehnică bine pusă la punct.

Cum vi se pare iniţiativa Asociaţiei Magic Seniors de a implica cluburile de seniori în jocul de Scrabble? Cine din cadrul Federaţiei a ajutat şi ajută Asociaţia să implementeze acest proiect şi de ce?

Iniţiativa Asociaţiei Magic Seniors este benefică şi doresc să aibă continuitate şi în viitor, pentru că am mai relevat faptul că jocul de scrabble poate fi practicat la orice vârstă. Doamna Claudia Mihai, un neobosit senior al scrabble-ului românesc, maestru al sportului cu un pronunţat talent educaţional ne ajută deopotrivă, pe dvs., Asociaţia Magic Seniors şi Federaţia Română de Scrabble, să implementăm acest proiect ce poate reprezenta un pilon de rezistenţă în viitor. Motivul pentru care s-a implicat Federaţia în realizarea acestui proiect este lesne de înţeles, privim toate vârstele cu aceeaşi deschidere şi aşteptăm noi jucători să practice acest sport.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *