Elena Dumitru: „Schimbarea pornește întotdeauna din interior. U3A vine să întărească acest lucru, fiind o alegere pentru sine“

Universitatea Vârstei a Treia (U3A) din Galați este un cadru academic altfel, orientat să dezvolte și să întrețină o cunoaștere multidisciplinară pentru membrii activi ai comunităților de seniori, un mediu de dezvoltare în care aceștia din urmă împărtășesc opinii, învață cum să se îngrijească la vârsta a treia, oferindu-le astfel o stare de bine și o preocupare constructivă. Am vorbit cu doamna Elena, senior priceput și student activ la U3A, pentru a afla mai multe despre mediul academic în care seniorii petrec un an sau mai mulți, participând la câte trei module pe semestru, din diferite domenii de specializare, pentru care seniorii optează le alegere.

Florina Nănescu: Cum percepeți activitățile desfășurate la Universitatea Vârstei a Treia?

Dna Elena: La Universitatea Vârstei a Treia învățăm lucruri de maximă utilitate, spre exemplu cum trebuie să mâncăm, cum trebuie să avem grijă de vârsta a treia. Avem zece module, iar în fiecare semestru facem câte trei. Ne bucurăm de o arie diversificată de specializare, astfel că avem drept, artă, medicină, kinetoterapie, nutriție. Am început aceste activități de când a luat ființă U3A, făcând parte din prima generație și repetând de atunci fiecare an, din pasiunea implicată în această direcție.

Florina Nănescu: De ce credeți că un senior ar trebui să se înscrie la Universitatea Vârstei a Treia (U3A)?

Dna Elena: În jurul meu văd adesea seniori crispați, îngrijorați de lipsa de preocupare. Universitatea Vârstei a Treia este o alegere constructivă, un mediu extraordinar de conectare, menținere în activitate, interacțiuni noi și preocupări frumoase. Este o alegere pentru sine. Dacă de-a lungul vieții ne preocupă activitatea la locul de muncă sau creșterea copilului, acum este momentul să alocăm mai mult timp pentru noi.

Florina Nănescu: Cum percepeți dumnneavoastră experiența la U3A?

Dna Elena: În ceea ce mă privește, a fost o vreme în care nu aveam timp nici de odhnă și nici chiar să mă privesc în oglindă. Acum, în schimb, mi-am schimbat viziunea și prioritățile, iar ca urmare acord importanță lucrurilor chiar mărunte pentru a-mi asigura starea de bine. După cum am amintit și mai devreme, văd în jurul meu oameni crispați, de parcă ar duce în spinare toate greutățile lumii. Le sugerez să se bucure chiar și de lucrurile mărunte, luând mai ușor activitățile ce nu țin în mod necesar de propria stare de bine. În acest mod, ne putem elibera de grijile care apar în viața de zi cu zi.

Florina Nănescu: Spuneați că U3A este o alegere pentru sine. Cum apreciați acest lucru?

Dna Elena: Cursurile la U3A sunt orientate și către dezvltarea personală, dar schimbarea este un proces individual, ce ține de propria dorință. Pentru acest proces trebuie să avem totuși o aplecare, o dorință, pentru că schimbarea pornește întotdeauna din interior. Cu ajutorul acestor cursuri am reușit să atrag în jurul meu sau să mă aproprii mai mult de prieteni sau cunoștințe noi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts