140 de țări membre ONU semnalează într-un document comun discriminarea vârstnicilor!

drepturi varstnici

Organizația Națiunilor Unite: “140 de țări fac apel comun pentru respectarea drepturilor și demnității persoanelor în vârstă și solidaritate globală”

A sosit momentul adoptării unei noi convenții a Națiunilor Unite privind drepturile persoanelor în vârstă, se arată într-un comunicat de presă al Națiunilor Unite de miercuri, 13 mai a.c.

Luni, 11 mai, aproape trei sferturi din statele membre reprezentate la Organizația Națiunilor Unite au emis o declarație comună care recunoaște escaladarea discriminării vârstnicilor, a neglijării acestora, chestiuni care afectează persoanele în vârstă în timpul pandemiei COVID-19.

Declarația recunoaște participarea semnificativă a persoanelor în vârstă în societate și importanța consolidării solidarității internaționale și intergeneraționale în timpul crizei și procesului de recuperare.

Platforma europeană AGE, “vocea persoanelor vârstnice  din Europa”salută cu fermitate această declarație și felicită toate statele membre ale Uniunii Europene și pentru semnarea acestui document important.

„Această declarație nu are precedent, atât în ​​ceea ce privește amploarea mesajului său, cât și a numărului de semnatari. Suntem extrem de mulțumiți de faptul că preocupările ridicate de AGE în raportul nostru recent privind drepturile omului în vârstă în timpul COVID-19 au fost auzite. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm cu șefii de stat și de guvern în dezvoltarea garanțiilor și mecanismelor legale care să permită o mai bună protecție și promovarea drepturilor omului la toate vârstele.” a declarat Anne-Sophie Parent, secretar general al platformei AGE Europe (AGE)

Actuala pandemie a scos în evidență măsura în care legile inadecvate și inconsistente nu reușesc să protejeze în mod egal drepturile omului la bătrânețe și au dezvăluit nevoia unei noi convenții a ONU pentru a preveni viitoarele încălcări ale drepturilor vârstnicilor.

AGE și organizațiile sale membre rămân disponibile pentru a lucra în parteneriat cu statele membre ale ONU și reprezentanții UE în următoarele etape. Se solicită de asemenea, fără întârziere:

  • Programarea cât mai curând posibil cea de-a 11-a sesiune a Grupului de lucru deschis – ONU pentru îmbătrânire (anulat din cauza COVID-19) pentru a avansa discuțiile privind lacunele în protecția drepturilor omului la vârstă înaintată și accelerarea eforturile de a dezvolta propuneri pentru noua convenție a ONU privind drepturile persoanelor în vârstă;
  • Avansarea unei poziții comune la nivelul Uniunii Europene în favoarea unui nou instrument internațional pentru protejarea drepturilor omului la vârstă înaintată, urmând exemplul marilor progrese aduse de Convenția ONU privind drepturile persoanelor cu dizabilități (CRPD) de la ratificarea sa de către UE în 2010;
  • Consultarea și instituirea de parteneriate cu organizațiile societății civile, inclusiv cu cei care reprezintă direct persoanele în vârstă, în dezvoltarea de măsuri legate de stoparea COVID 19, a măsurilor legate de procesul de recuperare, precum și orice altă măsură legislativă planificată pentru persoanele în vârstă.

Articol publicat pe site-ul Fundației Ana Aslan Internațional

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts