11 aprilie, Ziua mondială de luptă împotriva bolii Parkinson

ziua parkinson simbol

11 aprilie, pentru că aceasta e ziua de naştere a medicului James Parkinson, care a descris pentru prima dată această boală în 1817, în lucrarea Eseu despre paralizia tremurătoare.

Boala Parkinson este cea mai răspândită afecțiune neurodegenerativă după Alzheimer. Cauzele apariției ei nu sunt cunoscute, iar semnele şi simptomele sunt progresive şi adesea nespecifice, ceea ce o face dificil de diagnosticat. Tratamentele actuale, care sunt destinate atât fazelor incipiente ale bolii, cât şi stadiilor avansate, ajută la ameliorarea simptomelor şi la încetinirea progresului bolii, dar nu duc la vindecarea acesteia. Simptomele cele mai frecvente sunt tremorul de repaos la nivelul membrelor, rigiditatea musculară şi bradikinezia (scăderea vitezei de realizare a mişcărilor spontane şi a amplitudinii mişcărilor). Majoritatea cazurilor se înregistrează la pacienţi care depăşesc 55 de ani, dar 1 din 20 manifestă simptome înainte de vârsta de 40 de ani.

Scopul marcării în fiecare an a acestei zile este acela al creşterii nivelului de informare despre Parkinson şi al impactului acestei boli asupra celui suferind, dar şi asupra familiei şi societăţii. Pacienţii în stadii avansate de boală devin din ce în ce mai mult dependenţi de ajutorul şi susţinerea semenilor. O mai bună informare va reduce stigma asociată bolii, va creşte înţelegerea şi sprijinul comunităţii şi va conduce la creşterea calităţii vieţii pentru cei afectaţi, potrivit site-ului dedicat zilei, www.whathealth.com, citat de Agerpres. Simbolul acestei Zile, o lalea roşie, a fost lansat la 11 aprilie 2005.

Un sondaj recent realizat în Marea Britanie cu ocazia acestei zile a relevat faptul că 87% dintre persoanele afectate intervievate se simt discriminate, jignite sau hărțuite. Iar peste jumătate dintre repondenți au declarat că uneori evită să „iasă în lume” de teama reacțiilor celor din jur.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts