Vreți doar o pensie publică? Iată cine v-o va plăti…

contributii pensii

Primim din nou vești despre viitorul pensiilor private ale românilor.

Conform ultimelor declarații ale oficialilor, planul care pare să se contureze acum este acela conform căruia românii vor avea posibilitatea sa opteze între a continua să își direcționeze contribuțiile la asigurări sociale atât către pilonul 1 (de stat), cât și către pilonul 2 (administrat privat), sau să își direcționeze toate contribuțiile doar către pilonul de stat.

Un investitor profesionist v-ar spune: „Nu puneți niciodată toate ouăle în același coș, diversificați-vă sursele de venit”. Și asta ar sugera o contribuție la ambii piloni. De altfel, vreau să reamintesc faptul că sistemul de pensii bazat pe trei piloni a fost gândit de la bun început, prin consens politic (NB), ca un sistem complementar, în care pensiile private reprezintă o completare a pensiei de stat. Din acest motiv, prezentarea lor acum în opozitie contrazice principiul fundamental de la care au plecat fondatorii actualului sistem. Ca să nu mai vorbim de faptul că o comparație este imposibilă atâta vreme cât pilonul public și cel privat au modalități de funcționare fundamental diferite.

Cea mai mare diferență este legată de faptul că pilonul public nu presupune o acumulare de fonduri, ci doar un transfer al banilor de la plătitorii de impozite către cei care în acel moment sunt pensionari. Ceea ce mă duce cu gândul la o consecință poate nu atât de evidentă. Presupunând că începând de mâine cresc CAS-urile pentru toată lumea în activitate, pensiile publice viitoare ale acestor persoane nu vor crește mai deloc. Vor putea eventual crește doar pensiile plătite astăzi.

Asta pentru că pensiile publice viitoare nu depind de câți bani sunt virați astăzi la buget, ci de cât CAS vor plăti cei care muncesc atunci când veți fi pensionari. Această sumă va dicta de fapt mărimea pensiilor care vor putea fi plătite în deceniile următoare.  Calificarea pe care o aveți astăzi poate doar furniza un element de diferențiere față de pensiile altora în viitor, dar o creștere generalizată de contribuții azi nu aduce nici un element de diferențiere și cu atât mai puțin o creștere generalizată a pensiilor. Deoarece banii disponibili vor fi doar cei colectați atunci. Cât de mare va fi „plapuma” atunci?

statistici ocupare tineri sub 25 ani

Ca să obtineți răspunsul este suficient să priviți la graficul de mai sus, prezentat de Hotnews pe baza informațiilor oferite de INSSE. El ne spune că 50% dintre tinerii sub 25 de ani lucrează în sectoare „înalt” plătite, precum comerțul cu amănuntul și agricultură. Credeți că situația se schimbă pe măsură ce înaintează în vârstă? Pentru intervalul de vârstă 25-35 de ani, aproximativ 40% lucrează în agricultură și comerțul cu amănuntul. Deci pensiile dumneavoastră publice vor fi plătite cu preponderență de aceste persoane care lucrează în sectoare ale economiei cu cele mai mici salarii.

Sunteți siguri că va doriți doar o pensie publică, plătită preponderent din CAS-ul achitat de salarii din comerțul cu amănuntul și agricultură? Sau preferați una platită și din banii strânși din propriul salariu?

Articol publicat pe blogul autorului – Economie și societate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts