Vaccinul românesc anti Covid-19, în competiția mondială a cercetării!

vaccin coronavirus oncogen

„Vrem să punem România pe harta mare a lumii, în liga celor care contează în cercetare!” – Prof. Dr. Virgil Păunescu, Șef Catedra Imunologie Universitatea Victor Babeș, Timișoara

În 29 ianuarie a.c., echipa de cercetători a Institutului OncoGen, cel mai mare institut de terapii genetice și celulare în tratamentul cancerului din Estul Europei, anunța că a definitivat tehnologia unui vaccin pentru Covid-19: “Cercetătorii OncoGen propun o strategie de vaccinomică personalizată pentru noul coronavirus din China (https://oncogen.ro/oncogen-vaccine-design-for-coronavirus/). Această strategie este mai eficientă decât procedurile clasice de vaccinare la scară largă, permițând identificarea de peptide specifice adaptate caracteristicilor genetice imune ale populației dintr-o anumită regiune, și derivă din tehnologia de vaccinare bazată pe „long neoantigen peptides” în terapia cancerului.

Specialiștii de la OncoGen, angajați în competiția mondială în realizării vaccinului anti Covid-19

Încă de la începutul lunii martie a început să apară pregnant în media mesajul profesorului dr. Virgil Păunescu, Managerul Institutului de cercetări OncoGen, care anunța că sunt pe cale să dezvolte vaccinul anti-COVID 19, iar în 25 martie, echipa OncoGen preciza că a sintetizat vaccinul și că au început tesările de laborator, urmând ca în câteva săptămâni să înceapă testările pe voluntari.

„Spre deosebire de alte strategii de vaccinomică, acest tip nu necesită testarea pe animale. Putem trece în faza I – testare pe un număr limitat de voluntari, în 3-4 săptămâni [..] acest vaccin este deocamdată în fază de testare în laborator pe celule umane”, au anunțat cercetătorii de la OncoGen pe pagina Facebook a institutului.

Astăzi, echipa institutului OncoGen este în plină desfășurare a testării vaccinului anti-covid pe celule umane, se pregătește pentru a ajunge cât mai curând la Faza I a testării pe voluntari  și anunță că este foarte posibil să poată pună vaccinul pe piață, în toamnă.

Cronologia anunțată a vaccinului românesc anti Covid-19

  • La finele lunii ianuarie 2020 echipa OncoGen, publică pe site-ul oncogen.ro tehnologia de producere a unui vaccin anti Covid-19
  • În 4 februarie echipa OncoGen primește invitația de a colabora cu cercetătorii chinezi la punerea în practică a acestei tehnologii. Potrivit declarațiilor directorului OncoGen, nu se ajunge la niciun rezultat, cercetătorii români impunând anumite condiții de colaborare referitor la drepturile de proprietate
  • În 8 februarie a.c. echipa OncoGen publică un articol în care descrie tehnologia de producerea a unui vaccin împotriva Covid-19 : www.preprints.org/manuscript/202002.0102/v1
  • 24 martie – echipa OncoGen a terminat sinteza vaccinului
  • 25 martie, echipa Oncogen începe Faza de Testare de laborator și are echivalentul a 1000 de doze de vaccin; în cca. o lună (20-25 aprilie) ar putea trece la Faza I de testare pe un număr limitat de voluntari

 În cât timp am putea avea vaccinul românesc împotriva coronavirsului?

„Dacă ne ajută și statul român cu finanțarea de care avem nevoie, este foarte posibil să putem pune vaccinul pe piață în toamnă!” – OncoGen research center

Cercetători din întreaga lume lucrează contracronometru pentru a aduce cât mai curând un vaccin anti-COVID pe piață, iar în această luptă cu timpul, pe lângă motivația de a readuce sănătate omenirii, se află și mândria națională, orgoliul profesional, ale fiecărei echipe care s-a aruncat în această competiție profesională, indiferent de naționalitate.

„Lumea se află în diverse stadii de cercetare, noi ne străduim să fim sub un an (n.r. cu acest vaccin pe piață). Microproducția trebuie să treacă la un institut gen Cantacuzino, însă nu știu dacă este posibil, așa că imediat ce îl avem disponibil pentru producție, vedem cu cine vom negocia.”

Până la aducerea pe piață a acestui vaccin însă, echipa OncoGen ne asigură că face toate eforturile pentru a depăși această pandemie și că cel mai bun ajutor pe care îl putem da este acela de a ne  încuraja prietenii care s-au vindecat deja de SARS-CoV-2 să doneze sânge, acest tratament fiind deja aplicat cu mare succes în alte țări.

„Având în vedere faptul că în următoarele săptămâni se preconizează că ne vom confrunta cu un prim vârf al pandemiei Covid-19 în România […], Institutul OncoGen în colaborare cu spitalele de boli infecțioase din țară, centrele de sânge și alte instituții care pot ajuta, inițiază o campanie de colectare și stocare de sânge de la pacienții care au trecut prin infecția cu Covid-19 și s-au vindecat. Această plasma conține anticorpi care pot neutraliza virusul.” a mai declarat Directorul OncoGen, Prof. Dr. Virgil Păunescu pentru newsweek.ro.

„Vrem să punem România pe harta mare a lumii, în liga celor care contează în cercetare!” a rostit domnul Profesor Dr. Virgil Păunescu, Șef Catedra Imunologie Universitatea Victor Babeș, Timișoara, Directorul Institutului OncoGen într-un interviu dat postului Tv Digi24, și atrage încă o dată atenția că la nivelul Institutului pe care îl conduce nu se poate și produce vaccinul, cercetătorii OncoGen, doar îl dezvoltă!

Pentru ca vaccinul să poată fi produs, este nevoie de un partener. Dacă va fi unul din România, sau din altă țară, rămâne de văzut. Până atunci, să le dăruim un gând bun cercetătorilor români de la OncoGen și multă șansă în tot ceea ce întreprind!

Autor: Dr. Mirela Rădulescu, PR Manager Fundația Ana Aslan Internațional

Articol publicat pe site-ul Fundației Ana Aslan Internațional

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts