Tudosia Isofache, Fashion Crochets: „Croșetatul este terapie”

tudosia isofache fashion crochets

Echipa de proiect „Seniorii pricepuți“ a participat pe 13 iunie la „Ziua Mondială a Croșetatului în public“, eveniment organizat la Galați de către clubul Creativ Plus – CARP Galați. Am văzut acolo un decor de poveste, în care doamnele s-au întrecut la proba de croşetat viteză şi au defilat apoi cu cele mai mândre creaţii care le-au ieşit din îndemânare, ingeniozitate și iscusință.

Organizatoarea evenimentului ne-a povestit cum a început clubul Creativ Plus să sărbătorească Ziua Mondială a Croșetatului în public, cum percep membrii activi ai comunității de seniori activitatea de croșetat și în cele din urmă, principalele preocupări ale clubului, de la momentul în care s-a format până în prezent. Veți putea observa, astfel, în următoarele rânduri, povestea seniorilor activi în cadrul clubului Creativ Plus, în viziunea doamnei Tudosia, organizatoarea evenimentului.

F. N.: Ce ne puteți spune despre Ziua Mondială a Croșetatului în public?

Tudosia Isofache: În fiecare an, în a doua sâmbătă a lunii iunie, peste 400 de țări sărbătoresc Ziua Mondială a Croșetatului în public. În România, pentru prima dată, Ziua Mondială a Croșetatului în public a fost sărbătorită în Grădina Publică, în 2016, de către clubul nostru. Am fost singurii care au săbătorit acest eveniment. Din ediția a treia a început să se sărbătorească și în Brașov, București, Buzău. În acest an, am sărbătorit ediția a cincea. Pentru noi, croșetatul este terapie, cea mai simplă metodă de relaxare. Menține creierul limpede – mâinile lucrează, iar mintea creează. Concentrarea în această zonă elimină stresul. De fiecare dată facem ce simțim, iar activitățile ies grozav. Publicul rezonează cu activitățile noastre, iar noi ne bucurăm de aprecieri.

F. N.: În ce format celebrăm evenimentul în acest an?

Noi suntem clubul Creativ Plus CARP Galați, secțiunea Fashion Crochets. Funcționăm din 2013, în aceeași formulă. Suntem generația 70+. Ne spunem vârsta pentru că nu o simțim și dorim ca toți ceilalți de vârsta noastră să fie activi, precum suntem și noi. Din programul nostru avem parada creațiilor croșetate, un concurs de viteză la croșetat și cea mai frumoasă floare. Câștigătorii primesc o mică atenție. Tot ceea ce se întâmplă la evenimentele noastre este spontan. Nu ne întâlnim să facem repetiție. De fiecare dată facem ce simțim, iar activitățile ies grozav. Publicul rezonează cu activitățile noastre, iar noi ne bucurăm de aprecieri.

F. N.: Câți seniori pricepuți numără evenimentul?

Tudosia Isofache: În echipă suntem 30. Nu au putut participa toți pentru că o parte sunt plecați din Galați, o parte sunt prinși în alte activități, dar suntem aproape 20.

F. N.: Ce reprezintă pentru dumneavoastră activitatea de croșetat?

Tudosia Isofache: Croșetatul este terapie. Am descoperit că este cea mai simplă metodă de relaxare. Menține creierul limpede – mâinile lucrează, iar mintea creează. Concentrarea în această zonă elimină stresul. În plus, ne preocupă și alte tipuri de activități. La atelier croșetăm, cântăm, jucăm teatru. În acest sens avem chiar și o echipă de teatru. Organizăm „Joia de poveste“, o activitate literară. Am scos două cărți pentru noi, care descriu activitatea noastră cotidiană. Având foarte mare succes ne gândim să lucrăm și la a treia carte.

F. N.: Există și alte evenimente dedicate celebrării activității de croșetat la care participați?

Tudosia Isofache: Desigur! Frecvent suntem invitați la astfel de evenimente să facem paradă de modă, iar acest lucru ne încântă foarte mult. În septembrie, de exemplu, suntem invitați în țară, la o altă zi a croșetatului. Anul acesta am fost invitați la Napoli, dar nu putem merge din cauza acestei perioade. În fiecare an, am fost la Brașov, la Cluj, iar cel mai mult ne-a încântat vizita la Parlamentul European de la Bruxelles. Am fost acolo cu o expoziție și a fost o experiență minunată.

F. N.: Ce v-a inspirat să formați atelierul Fashion Crochets?

După o vizită la Milano, în care am văzut cât de apreciat este acolo lucrul de mână, mi-am propus să înființez acest atelier, în cadrul căruia ne-am format ca o echipă de seniori care croșetează. Pe lângă acest lucru realizăm și activități de voluntariat. Am lucrat pentru copiii de la Spitalul Oncologic de la Cluj. Le-am făcut fulare, vestuțe, căciulițe, totoșei. Le-am făcut colet și le-am dăruit acolo. Acum mergem la o fundație pentru copii defavorizați. Îi învățăm pe aceștia să croșeteze, iar colegele noastre, profesoare fac lecții cu ei în mod voluntar.  

F. N.: Vă mulțumim pentru timpul acordat. Cu siguranță portofoliul dumneavoastră bogat de activități va inspira oameni de toate vârstele. Totodată, mulțumim Radio România Actualități – vocea activității seniorilor pricepuți și membrilor echipei noastre de voluntari, studenți la Facultatea de Litere din cadrul Universității „Dunărea de Jos“ din Galați. 

Materialul Radio România Actualități este redat mai jos:

„Comunitatea Seniorilor Pricepuți” este un proiect finanțat prin programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sănătate, mediu, social și cultură. Valoarea totală a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitară destinat ONG-urilor tinere, instituțiilor non-administrative și grupurilor informale/ de inițiativă.

Detalii despre proiect, pe site-ul seniorpriceput.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts