Începând cu anul 2016, reprezentanții României (Siveco și Universitatea din București) au accesat programul AAL – Active and Assisted Living Programme, prin participarea la două proiecte europene: Palette și Brain@Home. Ambele proiecte vizează integrarea seniorilor în mediul online cu ajutorul unor platforme prietenoase și a unor medii virtuale create pentru menținerea și îmbunătățirea cognitivă a persoanelor trecute de vârsta de 50 de ani.
Palette este un proiect finanţat de Uniunea Europeană având ca parteneri țări precum Elveţia, Olanda și Slovenia, ce are ca scop crearea unui mediu online, o platformă pe care utilizatorii (persoane pensionate sau aflate în curs de pensionare) o pot utiliza pentru a-și îmbunătăți abilitățile de comunicare. Obiectivul general al proiectului este acela de a înrola seniori în activități comune de impact prin crearea unei comunități sociale, încurajarea contactului în viața reală sau partajarea de activități relevante.
Rezultatele dezvoltării
În prezent Palette se apropie de etapa pilot, etapă în care potențialii utilizatori finali pot accesa platforma, pot crea activități, evenimente sau cursuri și pot intra în contact unii cu alții.
Potențialii utilizatori sunt invitați să testeze platforma fie contactând promotorii proiectului prin e-mail aurelia.curaj@sas.unibuc.ro , fie accesând site-ul proiectului.
Brain@Home este un proiect finanţat de Uniunea Europeană având ca parteneri țări precum Ungaria și Italia. Obiectivele proiectului sunt cele de a îmbunătății calitatea vieții seniorilor și de a sprijini independeța acestora. Brain@Home oferă posibilitatea utilizatorilor de a accesa medii virtuale și jocuri ce ajută la menținerea și stimularea cognitivă.
Fiind concepute pe baza unor testări clinice dar și pe baza dorințelor seniorilor, mediile virtuale ale platformei oferă utilizatorilor posibilitatea de naviga prin camerele unui apartament rezidențial și de a se plimba prin natură. De asemenea, cei interesați de artă, pot accesa tururi virtuale ale anumitor muzee din cele trei țări partenere: România, Italia și Ungaria. „Jocurile serioase” ale platformei Brain@Home pot fi accesate prin intermediul mediilor virtuale oferind posibilitatea utilizatorilor de a-și stimula atenția, concentrarea și memoria.
Rezultatele dezvoltării
În prezent, proiectul se apropie de etapa pilot, o etapă în care cel puțin 40 de utilizatori vor testa gama de jocuri și vor oferi feedback partenerilor clinicieni din cadrul proiectului.
Dacă ești interesat(ă) de îmbunătățirea și menținerea calității vieții, poți contribui la testarea platformei, contactând promotorii proiectuluila e-mail aurelia.curaj@sas.unibuc.ro sau accesând site-ul platformei.
Ambient Assisted Living (AAL) – Asistență pentru Autonomie la Domiciliu (AAD)
Soluțiile AAD includ produse, servicii, concepte, sisteme etc., prin utilizarea noilor tehnologii de informare și comunicare pentru vârstnici și persoane cu risc. Aceste soluții sunt adaptabile, discrete și permit o manipulare intuitivă. ADD presupune utilizarea tehnologiei informațiilor și a comunicațiilor pentru:
- Extinderea timpului în care oamenii pot trăi în mediul lor preferat prin creșterea autonomiei lor, a încrederii în sine și a mobilității;
- Menținerea sănătății și a capacităților funcționale la persoanele în vârstă;
- Promovarea unui stil de viață mai bun și mai sănătos pentru persoane cu risc;
- Consolidarea securității, prevenind izolarea social și menținerea unei rețele multifuncționale în jurul individului;
- Sprijinirea îngrijitorilor, a familiilor și a organizațiilor de asistență;
- Creșterea eficienței și a productivității resurselor utilizate în societățile îmbătrânite.
Foto: Andreea Teodorescu