Ordonanța militară 3/2020: Seniorii care au cel puțin 65 de ani pot ieși din casă doar între 11:00 și 13:00

coronavirus restrictii batrani

Scopul Ordonanței militare 3/2020 care se aplică deja este limitarea răspândirii coronavirusului și protejarea oamenilor în vârstă. Astfel, persoanele care au cel puțin 65 de ani vor putea ieși din casă în intervalul 11:00 – 13:00 pentru următoarele 4 motive:

  • deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice;
  • deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;
  • deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea unui minor, asistența altor persoane vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, ori în cazul decesului unui membru de familie;
  • deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a persoanelor (cu excluderea oricăror activități fizice colective), cât și pentru nevoile animalelor de companie/domestice.

În afara acestui interval orar, vârstnicii pot pleca de acasă doar pentru mersul la serviciu sau pentru activități agricole.

Persoanele fizice care pleacă de acasă pot fi verificate de către autorități. În acest caz, ele trebuie să prezinte un document justificativ.

Salariații trebuie să prezinte legitimația de serviciu sau o adeverință eliberată de angajator.

Persoanele fizice autorizate, titularii întreprinderilor individuale, membrii întreprinderilor familiale, liber-profesioniștii și persoanele care practică activități agricole trebuie să prezinte o declarație pe propria răspundere, completată dinainte.

Celelalte persoane fizice trebuie să prezinte o declarație pe propria răspundere completată dinainte.

Adeverința sau declarația pot fi prezentate atât în format tipărit sau de mână, cât și în format electronic, pe telefon sau pe tabletă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts