Importul de angajați nu este o soluție pe termen lung

lucratori varstnici piata muncii

Un sfert dintre companiile care au participat la studiul PayWell 2019 realizat de PwC România iau în calcul importul de forță de muncă pentru a-și acoperi deficitul de angajați, cererea fiind, în special, pentru muncitori necalificați sau sezonieri.

Companiile care și-au exprimat această intenție provin preponderent din sectoare precum hoteluri și restaurante, construcții sau agricultură. O tendință similară a apărut, conform studiului, în servicii de tip business process solution si IT&C. România se confruntă cu un deficit acut al forței de muncă, mai ales în sectoarele menționate, ca urmare a migrației, problemelor demografice sau ale sistemului educațional din ultimele decenii. Potrivit estimărilor PwC, pentru a susţine o creştere economică de 3,5% este nevoie de încă 1 milion de angajaţi, până în 2022.

„Importul forței de muncă poate fi o soluție temporară pentru anumite sectoare. Pe termen mediu și lung, însă, companiile ar trebui să se concentreze pe adoptarea și punerea în practică a unor programe de educație și dezvoltare a competențelor angajaților, în special digitale, având în vedere că în următorul deceniu automatizarea si introducerea inteligenței artificiale vor înlocui preponderent locurile de muncă care presupun activități repetitive. Inovarea și digitalizarea vor contribui la eficientizarea proceselor, urmând ca cererea pentru angajații mai puțin calificați să scadă, mai ales în domenii precum agricultură sau industrie manufacturieră, unde există cea mai mare probabilitate ca locurile de muncă să fie înlocuite”. (Ionuț Sas, Partener, People&Organisation Leader PwC România)

Aproximativ 600.000 de locuri de muncă din România vor fi afectate de transformarea digitală generată de noile tehnologii, potrivit studiului PwC Workforce Disruption Index. Dintre acestea, 275.000 ar putea fi înlocuite de automatizare. Deși companiile spun că găsesc greu angajați, România are una dintre cele mai mari ponderi ale populației inactive din Uniunea Europeană, potrivit analizei Paywell.

„Ne confruntăm cu o situație paradoxală: avem una dintre cele mai scăzute rate ale șomajului din Uniunea Europeană, de 3,2%, cea mai mică din ultimii 30 de ani, dar avem al treilea cel mai ridicat nivel al populației inactive dintre statele membre. Cauzele sunt diverse și multe dintre ele au legătură cu structura economiei pentru că există regiuni ale țării unde oportunitățile de angajare sunt foarte reduse sau inexistente. Unele companii au aplicat programe de educație sau formare profesională în aceste zone. O astfel de abordare ar contribui la utilizarea potențialului uman existent”. (Oana Munteanu, Senior Manager, People&Organisation PwC România)

În același timp, un studiu recent al Comisiei Europene, citat de avocatnet.ro arată că angajările vor fi afectate în viitor inclusiv de îmbătrânirea populației, iar „importul” de salariați nu este indicat nici aici ca o soluție pe termen lung pentru problemă. În esență, este subliniat faptul că angajatorii ar trebui să se axeze mai ales pe angajarea tinerilor și a persoanelor aflate aproape de vârsta pensionării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts
Read More

Ajutor de Crăciun pentru bătrânii singuri

O treime dintre vârstnicii din România sunt afectați de saracie, conform statisticilor, iar cei mai afectați sunt vârstnicii de la sate, unde acoperirea serviciilor sociale este extrem de dificilă din cauza lipsei infrastructurii și a accesului la utilități și servicii publice.