Apasă tasta Enter

Femeile ar trebui să poată opta pentru continuarea raportului de muncă până la 65 de ani

Potrivit unui comunicat de presă al Curții Constituționale a României (CCR), femeile trebuie să aibă posibilitatea să continue raportul de muncă până la 65 de ani, la fel ca bărbații.

Încetarea automată a contractului de muncă pentru femei la o vârstă mai mică decât pentru bărbați ar putea fi văzută ca o discriminare și o încălcare a dreptului la muncă al femeii, chiar dacă această diferențiere este constituțională, a decis CCR.

„Curtea a apreciat că încetarea de drept a contractului individual de muncă pentru femei la o vârstă mai mică decât cea a bărbatului poate dobândi valenţe discriminatorii pe criterii de sex şi încalcă dreptul la muncă al femeii, atât timp cât nu rămâne o opţiune a acesteia să înceteze raporturile de muncă la o vârstă mai mică decât bărbatul, respectiv la vârsta când poate solicita deschiderea dreptului la pensie. Prin urmare, la vârsta de 63 de ani, femeia trebuie să aibă dreptul de a opta pentru continuarea raportului de muncă până la vârsta la care legea prevede încetarea de drept a contractului individual de muncă şi pentru bărbaţi, respectiv 65 de ani, potrivit ipotezei art.56 alin.(1) lit.c) teza întâi din Legea nr.53/2003”, se precizează în comunicat.

Comunicatul de presă CCR poate fi citit AICI.

No Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *