Forumul Seniorilor Forumul Seniorilor

Cine ce-a zis la Forumul Seniorilor

Forumul Seniorilor a fost creat în cadrul proiectului „Cetățeni activi la puterea a treia”, ca un for consultativ care apără și promovează interesele persoanelor vârstnice.

Finanțat de elvețieni și dus la bun sfârșit de Confederația Caritas România și Asociația C.A.R.P „Omenia” București, proiectul a contribuit la creșterea capacității persoanelor vârstnice de a participa activ la influențarea deciziilor și a politicilor publice.

Așadar, marți, 25.04.2017, a avut loc prima ediție a Forumului.

Doina Crangașu, directorul executiv al Confederației, ne-a vorbit despre proiect, iar Marie Louise Stoicescu, reprezentantul finanțatorului, ne-a vorbit despre programul elvețian care a sprijinit proiectul. Maria Crângașu, managerul proiectului, ne povestește apoi despre necesitatea creșterii participării active a persoanelor vârstnice ale căror capacități și resurse sunt nefolosite. În scopul acesta a fost înființată Caravana cafenelelor şi o expoziţie de fotografie “Lumini şi umbre”, care au fost eficiente pentru că acolo s-au întâlnit și făcut cunoscuți vârstnici cu dorința de participare activă în cadrul societății.

Urmează Gheorghe Chioaru, președinte onorific al Parlamentului Seniorilor și președinte al Asociaţiei C.A.R.P. Omenia (organizație din care cu mândrie face parte și autoarea acestui articol). Ne face o expunere largă a activității C.A.R.P. Omenia (organizație puternică de sprijin a vârstnicilor) și a viziunii D-sale privind Parlamentului Seniorilor.

Ne vorbește apoi Giorgică Bădărău, membru al Parlamentului Seniorilor, care activează tot în cadrul organizației C.A.R.P. Omenia. Dumnealui ne explică rolul pe care-l va avea Parlamentul Seniorilor, care este un grup consultativ, apolitic, ce apără interesele persoanelor vârstnice. Parlamentul are în prezent 8 membri aleși transparent la nivel național. De asemenea, ne spune cum cadrul legislativ este creat încă din 2007 în Consiliul European și că acest parlament al seniorilor va semnala problemele vârstei a treia către senatori și deputați, prezentând inclusiv soluții pentru rezolvarea lor.
Din partea Ministerului Muncii și Justiției Sociale ne vorbește Manuela Mândroviceanu, consilier superior, care ne spune printre multe alte lucruri de interes și faptul că în anul 2016 s-a obținut finanțarea căminelor publice pentru bătrâni, un alt subiect acut al societății noastre.
Ne vorbește într-un ton optimist senatorul Cosmeanu Emanuel, membru al Comisiei de sănătate (medic psihiatru): problematica persoanelor vârstnice se va regăsi în noua Lege a sănătății (lege care în trecut a fost modificată de 1400 de ori) sperând ca noua lege să fie întocmită pe criterii bine studiate și care să cuprindă nevoile reale a celor care vor beneficia de ea.

Urmează apoi reprezentanți din țară: Berciu Matei, C.A.R.P. Brăila, cu probleme stricte ale oamenilor de rând, Filip Dumitrof, reprezentantul Teleormanului, care vorbește de Legea 192 /2015 și modul de aplicare (mai bine zis de neaplicare a ei), Angelica Baicu, Radio Vocea Speranței, Lucia Harpoiu, din Târgoviște, reprezentantă a organizației Sf. Andrei, care pune problema ca practicile Reiki (tehnică de vindecare spirituală) să fie implementate în cadrul unor programe, astfel ca masele largi să poată beneficia de ele, Ramona Gotteszman, de la organizatia Concordia, Petcu Constantin, de la Asociația Liberă a Pensionarilor Bacău, care ne informează că în UE pensionarii beneficiază de medicamente gratuite. Ne vorbește de asemenea Edith Simsensohn, o pensionară care nu vine din partea nici unei organizații, dar care a aflat despre forum pe site-urile Caritas și C.A.R.P. Omenia. D-sa, de profesie cadru didactic, ne spune că are multe propuneri practice care să vină în ajutorul vârstnicilor și în antrenarea lor la viața activă a societăţii. La toate aceste probleme răspunde detaliat și la obiect Aura Vasile, senator în cadrul Comisiei pentru Muncă, Familie și Protecţie Socială.

Anca Zăvădescu, membră în Parlamentul Seniorilor, prezintă Documentul de poziție privind crearea unui cadru benefic pentru o îmbătrânire demnă și activă în România. Documentul este un instrument de comunicare și are recomandări pentru următoarele obiective:

  • asistență medicală – asigurarea unui pachet minim de analize gratuite pentru persoanele de peste 60 de ani;
  • servicii sociale – angajarea de asistenti sociali în mediul rural;
  • programe pentru îmbătrânirea activă, kinetoterapie, fizioterapie, reiki etc.;
  • crearea unor locuri de muncă pt. bătrânii discriminați pe criterii de vârstă;
  • crearea unor facilități pentru angajatorii care angajează persoane în vârstă;
  • alocarea unui vehicul de transport medical pentru fiecare unitate medicală (mai ales în mediul rural). Și chiar a avut loc o licitație cu Banca Mondială pentru 100 de vehicule destinate acestui obiectiv.

Urmează o serie de întrebări și răspunsuri…

Senatorul Derzsi Akos, de la Comisia de Muncă, Familie și Protecţie Socială, ne vorbește despre importanța dezvoltării și susținerii financiare pentru servicii de îngrijire a persoanelor vârstnice și despre cum răspund politicile de sănătate la nevoile vârstnicilor. Ramona Gotteszman de la Concordia ne vorbește despre strategia bugetară pentru anul 2018, dar și despre nevoia de creştere a bugetului, despre numărul redus de servicii acreditate.
Urmează dl Vlas de la Cluj, un nonagenar tânăr cu activități literare care a polarizat în jurul lui multe persoane vârstnice.
Urmează Claudia Petrescu, cercetător în cadrul ICCV (Institutul de Cercetare a Calității Vieții). Urmează apoi o sesiune de întrebări și răspunsuri.

Vine şi binemeritata pauză de masă, în sistem de bufet suedez, unde suntem răsfățați cu tot felul de bunătăți.

În partea a doua a forumului urmează strategia Parlamentului Seniorilor pentru anul 2017, amplu prezentată de Miorița Săteanu, membră a parlamentului, din Jud. Bihor.
Iau cuvîntul diverse persoane reprezentante a unor organizații din țară: directoarea Căminului Sf. Maria – București, Aura Mihalcea, din Tulcea, dl Domșa de la Copșa Mică etc., etc. Iar de la Galați aflăm despre înființarea Universității Vârstei a Treia
Urmează la cuvânt Doina Crângaşu, care ne prezintă activitatea Caritas Alba-Iulia, apoi Ionuț Ardeleanu, care prezintă activitatea socială a Asociației C.A.R.P. Omenia. În continuare, fiecare membru al Parlamentului Seniorilor a adresat câte un mesaj. La final, toți au fost chemați în față și li s-a oferit câte un buchet de flori.

A fost o zi plină. Am plecat de acolo, obosită dar pe deplin mulțumită și cu speranța că pe viitor va fi bine și pentru noi persoanele de vârsta a treia ale acestei țări. Așteptăm rezultate.
A consemnat pentru dumneavoastră Delia Stăniloiu, membră a Cenaclului Omenia, din cadrul „Centrului de Zi”.

Sursa foto: Confederația Caritas România

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *