BeOld – un proiect Erasmus+ care are ca scop îmbunătățirea integrării seniorilor pe piața muncii

discriminare varstnici piata muncii

Asociația Habilitas – Centru de Resurse și Formare Profesională, Universitatea din București și Confederația Națională Sindicală „Cartel ALFA”, împreună cu partenerii lor europeni (Centre For Advancement of Research and Development in Educational Technology Ltd-Cardet, Cipru, Documenta, Spania, Anziani E Non Solo, Italia si KMOP, Grecia), anunță începerea proiectului european ”BeOld – Supporting Older Workers and Organisational Environment in Coping with Age Transitions and Work Requirements”.

Consorțiul, coordonat de Asociația Habilitas, își propune să îmbunătățească incluziunea socială a lucrătorilor vârstnici (55+) și mediul organizațional în adaptarea la tranzițiile legate de vârstă și la cerințele de lucru.

Proiectul se desfășoară pe o durată de doi ani și este finanțat de Comisia Europeană, prin A.N.P.C.D.E.F.P., în cadrul Erasmus+ Parteneriate Strategice.

BeOld crește, așadar, oportunitățile de dezvoltare profesională și personală ale lucrătorilor vârstnici prin utilizarea de instrumente de formare inovative, respectiv două programe educaționale. Primul program îi va ajuta pe beneficiari să își stabilească noi motivații profesionale, să își îmbunătățească stima de sine și să-și dezvolte noi competențe pentru a rămâne competitivi pe piața muncii.

Al doilea program se adresează managerilor de resurse umane din companii, pe care îi va sprijini în crearea unui mediu prietenos cu vârsta la locul de muncă: să promoveze locuri de muncă transgeneraționale, să combată discriminarea pe criterii de vârstă, să faciliteze transferul de cunoștințe între generații la locul de muncă. Proiectul va crește, de asemenea, gradul de conștientizare cu privire la necesitatea de a crea medii de lucru favorabile vârstei și va contribui la elaborarea de politici publice favorabile vârstei.

Pentru mai multe informații despre proiect și evoluția lui, vă invităm să accesați site-ul www.beold.eu și pagina noastră Facebook

Primul rezultat al proiectului va fi disponibil curând: un E-book privind resursele și dificultătile diferitelor generații la locul de muncă. Documentul va furniza baza de dezvoltare pentru următoarele produse. În mod particular, va informa despre suportul, la nivel organizațional și societal, care este furnizat lucrătorilor vârstnici, în România, Cipru, Italia, Spania și Grecia.

2 comments
  1. La mulți oameni trecuți de 50 de ani apare un fenomen de blazare. Deși sunt în floarea vârstei și dispun de o experiență profesională vastă (experiență pe care tinerii nu au de unde să o “cumpere” și nici nu au cum să o dobândească fără ajutorul seniorilor), totuși ei se simt marginalizați datorită atitudinii celor din jur. Apreciez și susțin acest proiect, pentru ca persoanele trecute de 50 de ani să aibă parte de mai mult respect și de mai multă apreciere. Seniorii noștri au nevoie și merită un nou avânt și noi oportunități spre o viață activă și plină de satisfacții.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts
Read More

Ajutor de Crăciun pentru bătrânii singuri

O treime dintre vârstnicii din România sunt afectați de saracie, conform statisticilor, iar cei mai afectați sunt vârstnicii de la sate, unde acoperirea serviciilor sociale este extrem de dificilă din cauza lipsei infrastructurii și a accesului la utilități și servicii publice.