studiu poluare Alzheimer studiu poluare Alzheimer

Poluarea, o posibilă cauză a declinului cognitiv

Potrivit unui studiu publicat la începutul acestui an de revista de specialitate Translational Psychiatry, femeile în vârstă care trăiesc în zone cu grad înalt de poluare prezintă un risc ridicat de a fi afectate de demență.

Potrivit unui studiu publicat la începutul acestui an de revista de specialitate Translational Psychiatry, femeile în vârstă care trăiesc în zone cu grad înalt de poluare prezintă un risc ridicat de a fi afectate de demență.

Cercetătorii americani care au realizat studiul au urmărit, timp de 10 ani, starea de sănătate cognitivă a 3.647 de femei cu vârste între 65 și 79 de ani, din Statele Unite, ca parte a programului american de cercetare, Women’s Health Initiative Memory Study (WHIMS). Un criteriu de selecție a subiecților a fost să nu prezinte simptome de demență la momentul debutului cercetării. Evoluția participantelor la studiu a fost evaluată la finalul fiecărui an.

Oamenii de știință au folosit în cercetare datele furnizate de Agenția pentru Protecția Mediului din S.U.A., mai exact informații despre nivelul de particule fine din atmosferă numite PM2.5 (pulberi cu diametrul sub 2,5 microni) în zonele de rezidență ale subiecților. Aceste pulberi sunt generate de centralele electrice, emisiile de noxe ale mașinilor și alte surse de combustie. Le inhalăm zilnic, iar asta ne afectează sănătatea: afecțiuni ale inimii, astm, afecțiuni ale plămânilor etc.

Studiul arată că femeile expuse unui nivel ridicat de PM2.5 prezintă un risc de declin cognitiv mai ridicat cu 81% comparativ cu femeile care locuiesc în zone cu PM2.5 scăzut. Iar riscul de a face Alzheimer este cu 92% mai mare.

Potrivit unui studiu publicat în 2013 de jurnalul medical The Lancet, numărul bolnavilor de Alzheimer din China, unde poluarea aerului este extremă, a crescut de la 3,7 milioane, în 1990, la 9,2 milioane, în 2010.

Care este situația și nivelul de PM2.5 în România? Potrivit unui articol publicat de National Geographic România, Bucureştiul este în topul oraşelor europene poluate cu particule fine, ceea ce îi costă pe locuitorii săi luni bune de viaţă, conform un studiu prezentat în 2013 la Bruxelles de reprezentanţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Potrivit studiului, desfăşurat între 2008 şi 2011 în 25 de oraşe europene, un bucureştean ar trăi cu peste 22 de luni în plus dacă ar respira aerul din Stockholm – luând în calcul doar nivelul de poluare cu particule fine, informează National Geographic.

Sursa foto: pixabay.com/eugeniu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *