Pe 9 iulie, Fundația Regală Margareta a României invită seniorii și copiii bucureșteni la expoziția de fotografie Generații, găzduită de Roaba de Cultură în parcul Herăstrău. Expoziția prezintă o colecție de momente surprinse la Centrul Generații din București, unde seniorii sunt voluntari pentru copiii din comunitate, împărtășindu-le experiența și pasiunile lor prin ateliere și cluburi intergeneraționale. Astfel de expoziții au loc simultan în alte 14 localități, unde proiectele intergeneraționale din anul școlar 2020-2021 au implicat 172 de seniori în beneficiul a 623 de copii.

Evenimentul din București debutează la ora 17.00 și include ateliere creative organizate chiar de voluntarii seniori ai Centrului Comunitar Generații, un program artistic oferit de bursierii Fundației Regale Margareta a României, o tombolă cu premii constând în cărți pentru copii oferite de Editura Litera și alte surprize pentru copii și bunici. Expoziția fotografică din Herăstrău este deschisă publicului în perioada 5-11 iulie.

Expoziția Generații face parte dintr-o campanie mai amplă care promovează colaborarea intergenerațională și îmbătrânirea activă prin voluntariat. Prin fotografiile realizate în cadrul proiectelor susținute de Fundația Regală Margareta a României este ilustrată diversitatea și complementaritatea relațiilor dintre cei tineri și cei în vârstă, precum și importanța și rolul pe care fiecare generație îl are în crearea unei societății sustenabile.

Expoziția Generații va avea loc simultan și în alte 14 localități din țară, acolo unde copiii și seniorii participă la activități intergeneraționale, în scopul susținerii școlare, dar și al dezvoltării vocaționale sau personale, finanțate prin programul național „Centrele Generații”. Imaginile, emoțiile și relațiile intergeneraționale au fost surprinse în cadrul centrelor de zi de tip școală după școală din fiecare comunitate de către doi fotografi pasionați de bine – Ana Călin și Franco Godini.

Rezultatele unui studiu național realizat de Fundația Regală Margareta a României relevă faptul că aproape jumătate dintre vârstnicii din România se confruntă cu un acut sentiment de inutilitate în urma retragerii din activitatea profesională. În același timp, rata abandonului școlar este foarte crescută în rândul copiilor care provin din medii defavorizate. Ca o soluție la aceste două probleme, Fundația a dezvoltat o metodologie intergenerațională bazată pe colaborarea între generații, pe schimbul reciproc de valori și experiențe, pe nevoia tinerilor și a copiilor de modele pozitive și pe dorința seniorilor de a se menține activi în comunitate. Metoda intergenerațională presupune implicarea seniorilor în activități de pregătire școlară, cluburi și ateliere educaționale, cercuri vocaționale și sesiuni de dezvoltare personală sau consiliere, în beneficiul copiilor din familii nevoiașe care frecventează centrele sociale de tip școală după școală. Începând cu 2015, metoda intergenerațională a fost implementată în 31 de centre de zi, iar peste 650 de seniori au redevenit activi prin voluntariat pentru mai mult de 2000 de copii de școală primară și gimnazială.

În anul școlar 2020-2021, activitățile intergeneraționale s-au desfășurat atât în cadrul centrelor, cât și în mediul online. Fundația Regală Margareta a României, împreună cu Hochland România, Raiffeisen Bank, Metropolitan Life și cu implicarea Federației Fundațiilor Comunitare din România (FFCR), au sprijinit programul Generații în 15 centre sociale de zi din țară, unde 172  de seniori au activat ca voluntari pentru 623 copii și au desfășurat 1210 sesiuni intergeneraționale. Prin metoda intergenerațională, copiii și-au îmbunătățit rezultatele școlare, au câștigat noi abilități vocaționale sau sociale, dar și noi prieteni, iar voluntarii vârstnici și-au recăpătat sentimenul valorii și starea de bine.

De asemenea, în perioada decembrie 2020 – aprilie 2021, seniori remarcabili în diverse domenii au susținut ateliere online pentru copiii din Centrele Generații și au pus în lumină valoarea pe care transferul de cunoștințe și experiență între generații o aduc societății. Personalități precum exploratoarea Uca Marinescu, actorii Cristina Deleanu și Eugen Cristea, artistul plastic Ileana Dana Marinescu, doctorul Radu Dop, cercetătorul Dan Farcaș, interpretul Tiberiu Ceia, compozitorul Horia Moculescu și solistul Gabriel Cotabiță, au dezvăluit copiilor secretele unor profesii interesante, dar și provocările și privilegiile asumate.

Centrele Generații în anul școlar 2020-2021

Centrul Comunitar Generații București, sector 6, Fundația Regală Margareta a României

Centrul de zi „Creștem Împreună”, Asociația Salvați Copiii filiala Argeș – Pitești, jud. Argeș

Centrul de zi „Next Generation”, Asociația Samarineni în Comunitate – Mărculești, jud. Ialomița

Centrul de zi „Întotdeauna învingători”, Asociația Părinților ,,Florian Cristescu”- Turnu Măgurele, jud. Teleorman

Centrul de zi pentru copii Cenade, Asociația Caritas Mitropolitan Greco Catolic Blaj – Cenade, jud. Alba

Centrul de zi „Diaconia”, Asociația Diaconia Ajutor Internațional – Brașov, jud. Brașov

Centrul de zi „Casa Maria II”, Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia – Reghin, jud. Mureș

Centrul de zi „Sf. Serafim de Sarov”, Asociația Filiala Filantropia Ortodoxă Războieni-Cetate – Războinei, jud. Alba

Centrul de zi „Buckner”, Fundația Buckner – Târnăveni, jud. Mureș

Centrul de zi „Micii Inocenti”, Fundația Inocenți – Bistrița, jud. Bistrița Năsăud

Centrul de zi „Oaza Copiilor, Asociația Oaza Arad – Arad, jud. Arad

Centrului de zi „Stern der Hoffnung”, Asociația Stern der Hoffnung România – Buziaș, jud. Timiș

Centrul de zi pentru copii „Cernat”, Fundația Creștină Diakonia – Cernat, jud. Covasna

Centrul de zi pentru copii „Sfântul Spiridon”, Asociația Multifuncțională Filantropică Sfântul Spiridon – Galați

Centrul „Casa YANA”, Fundația YANA – Nicolae Bălcescu, jud. Bacău