Cursuri online gratuite dezvoltate în cadrul Erasmus+ pentru susținerea îmbătrânirii active

lucratori varstnici

Pentru mulți, pensionarea este un eveniment mult așteptat, o oportunitate pentru vârstnici de a avea mai mult timp pentru ei și pentru familiile lor.

Cu toate acestea, odată pensionari, vârstnicii au rareori ocazia de a rămâne activi în comunitatile lor. În timp, incluziunea lor socială se reduce, ceea ce poate afecta sănătatea mentală și emoțională. În prezent, întreaga Europă se află sub presiunea COVID-19, iar vârstnicii sunt categoria cea mai afectată. Mai mult ca oricând, este responsabilitatea noastră strictă să ne prețuim vârstnicii și să creăm un mediu care să le permită continue să învețe și să exprime.

Multe organizații care lucrează cu vârstnici în toate tipurile de educație și sisteme de îngrijire socială au nevoie de modele pentru a dezvolta un mediu favorabil care să sprijine seniorii să rămână activi în timp ce îmbătrânesc.

În acest context, un parteneriat nou înființat condus de o asociație din Constanța, România, a decis să avanseze lucrurile și a propus un mediu de învățare inovator pentru a învăța cum pot susține vârstnicii. Consorțiul este format din cinci organizații:

  • ASOCIATIA TEAM 4 EXCELLENCE, Romania        
  • ASOCIATIA VOLUNTARIAT PENTRU VIATA, Romania
  • ASOCIATIA DESES 3, Spania
  • FUNDATIA “INSTYTUT BADAN I INNOWACJI W EDUKACJI”, Polonia
  • ASOCIATIA PETIT PAS, Italia

Propunerea de proiect a fost evaluată și acceptată pentru a fi finanțată de Agenția Națională Română pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale. Proiectul „SENIOR – Sprijinirea vârstnicilor este responsabilitatea noastră” vizează atât promovarea învățării pe tot parcursul vieții, cât și combaterea stereotipurilor despre persoanele de peste 65 de ani.

Întâlnirea inițială programată în România a avut loc online, din cauza crizei internaționale provocate de pandemia COVID-19. Conferința Skype a fost o bună oportunitate pentru parteneri de a forma o comunitate dedicată activității de învățare pe tot parcursul vieții. Peste 25 de persoane implicate în activitatea cu seniorii vor contribui la dezvoltarea de scenarii teoretice și practice pentru a încuraja îmbătrânirea activă, prin:

  • Cunoașterea, înțelegerea și implicarea în activități comune cu seniorii
  • Încurajarea persoanelor în vârstă să devină cetățeni activi pentru ceilalți
  • Respectarea și valorificarea experienței seniorilor

Timp de doi ani, instituțiile partenere vor colabora pentru crearea de materiale de învățare atractive, organizarea cursurilor pilot și informarea despre progresul activităților prin intermediul paginii web a proiectului https://trainingclub.eu/senior/.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts