Omenirea, amenințată de „marea febră globală”

Un val de caldura este definit ca o perioada prelungita de timp in care temperaturile sunt anormal de ridicate. In Statele Unite temperaturile ridicate ucid mai multi oameni decat uraganele, iar Europa este si ea din ce in ce mai afectata.

William H. Calvin, presedintele fundatiei ”CO2”, cu sediul in Seattle, este unul dintre activistii recunoscuti privind educarea publicului in legatura cu vremea extrema si necesitatea de diminuare a excesului de CO2. Dr. Calvin, autor al cartii „Marea febra globala”, a scris un articol revolutionar despre schimbarea abrupta de clima in anul 1998, intitulat „Marea schimbare climatica”. El afirma ca America de Nord va trebui sa se pregateasca pentru un mega val de caldura.

Primul mega val de caldura european, din anul 2003, a ucis 70.000 de oameni in doar o saptamana, raspandindu-se din estul Angliei in Ungaria, din sudul Berlinului in Spania. Acesta a ucis de 100 de ori mai multe persoane decat marele val de caldura din Chicago, in 1995.

Comentariile din 2003 sustineau ca mega valul european a fost un fenomen ce se poate produce, de obicei, intr-un procent de 1 la o mie si ca repetarea acestui eventiment este cu siguranta foarte improbabila. Sapte ani mai tarziu, insa, in Rusia, un mega val a ucis 56.000 de oameni intr-o saptamana si a distrus 30% din terenurile agricole.

Calvin spune ca aceste mega valuri de caldura sunt fatale pentru om din cauza noptilor nedormite succesiv. Din a 3-a noapte, multi oameni intra intr-o stare de confuzie insotita de ameteala, putand chiar si sa uite sa bea apa. Copiii si oamenii in varsta sunt cei mai afectati. Supraincalzirea corporala reprezinta, de asemenea, un pericol cauzat de oprirea procesului de transpiratie – pielea devenind uscata si fierbinte. Respiratia se opreste in timp ce creierul „se prajeste”. Pungi cu gheata aplicate de o parte si de cealalta a gatului sau o baie cu apa rece sunt solutii urgente aplicate in acest caz.

Traducere si adaptare dupa prnewswire.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts