Decizie CCR publicată în Monitorul Oficial: Femeile trebuie să aibă dreptul de a se pensiona la 65 de ani

varsta pensionare femei

CCR își motivează decizia prin faptul că încetarea automată a contractului de muncă pentru femei la o vârstă mai mică decât pentru bărbați ar putea fi văzută ca o discriminare, dar și ca o încălcare a dreptului la muncă al femeii.

Prevederea din Codul muncii referitoare la încetarea de drept a contractului individual de muncă la data îndeplinirii cumulative a condițiilor de vârstă standard și a stagiului minim de cotizare ar trebui interpretată astfel încât să li se permită femeilor să poată alege dacă vor să iasă le pensie la vârsta de 63 de ani, în condițiile legii, sau să continue până la 65 de ani raportul de muncă.

Decizia Curții Constituționale a României a devenit general obligatorie de ieri, 24 iulie, odată cu publicarea ei în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 642:

„În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.56 alin.(1) lit. c) teza întâi din Legea nr.53/2003 – Codul muncii și a constatat că acestea sunt constituționale în măsura în care sintagma «condiții de vârstă standard» nu exclude posibilitatea femeii de a solicita continuarea executării contractului individual de muncă, în condiții identice cu bărbatul, respectiv până la împlinirea vârstei de 65 de ani (…). Prin urmare, la vârsta de 63 de ani, femeia trebuie să aibă dreptul de a opta pentru continuarea raportului de muncă până la vârsta la care legea prevede încetarea de drept a contractului individual de muncă și pentru bărbați, respectiv 65 de ani.”

Specialiștii Deloitte România au informat redacția avocatnet.ro că după apariția deciziei în Monitor angajatorii nu mai pot să constate încetarea automată a contractelor salariatelor, dacă acestea vor să lucreze până la 65 de ani:

„După data publicării deciziei în Monitorul Oficial, angajatorii nu vor mai putea constata încetarea de drept a contractului individual de muncă încheiat cu o salariată pe motivul îndeplinirii de către aceasta a vârstei-standard de pensionare și a stagiului minim de cotizare, astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, dacă salariată respectivă solicită angajatorului continuarea raporturilor de muncă până la împlinirea vârstei de 65 de ani.”

Sursa foto: Chartered Management Institute

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts