Ce-i de făcut de la o vârstă pentru creier: avocado, nuci, socializare, jocuri

nutritie varstnici

Am aflat de două studii recente, din acest an, ambele despre ce-i de făcut de la o vârstă pentru a stopa declinul mintal și chiar pentru a ne îmbunătăți capacitatea cognitivă. Un studiu ne spune ce să mâncăm, celălalt ce să facem. Cel referitor la mâncare e al unor cercetători americani de la Universitatea Illinois, din zona metropolitană Urbana-Champaign (a fost publicat in revista Neuroimage). Pe scurt, oamenii au stabilit o relație între nivelul de acizi grași mononesaturați (MUFA) din sânge și performanța cognitivă. Adică am putea fi mai cu „mintea la cap” dacă nivelul MUFA este mai ridicat. Iar aceste grăsimi mononesaturate, considerate cele mai sănătoase grăsimi, le putem lua din avocado, ulei de măsline, ulei de canola (rapiță), nuci, migdale, arahide, diverse semințe.

Celălalt studiu e tot al unor americani, de la Clinica Mayo din Olmsted, Minnesota. Timp de patru ani, cercetătorii clinicii au ținut sub observație 1929 de pacienți cu vârsta de 70 de ani și peste. S-a urmărit în principal relația dintre anumite activități stimulative și tulburările cognitive ușoare. Concluzia e că riscul apariției așa-numitului deficit cognitiv minor (Mild Cognitive Impairement) este semnificativ mai scăzut dacă îți antrenezi mintea în jocuri logice și de societate, bricolaj, lucrul pe calculator (mai mult decât cititul), diverse activități de socializare. Dacă vreți să aflați mai multe despre acest studiu, intrați AICI.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts