Zooterapia. Pisica care ne vindecă torcând

zooterapia pisica

„Venerată și divinizată de vechii egipteni, pisica simbolizează înțelepciunea, dragostea și maternitatea (…) Prin afectivitate și candoare, prin importantele servicii pe care le poate face omului, această mică felină aduce multe satisfacții stăpânului său. În special pentru persoanele în vârstă, dar și pentru copiii care iubesc pisicile, acestea pot deveni adevărați prieteni și la nevoie chiar terapeuți. (…)

În Franța, în cadrul spitalului Paul-Guiraud, pisicile au devenit asistenți medicali de necontestat, sub supravegherea atentă și afectuoasă a personalului de specialitate.

Prezența unei pisici, ca factor terapeutic ajutător, îi ajută pe pacienți să fie mai puțin anxioși, le transmite o stare de calm și de liniște interioară. (…) O pisică în viața noastră ne face să fim mai deschiși, mai sensibili, mai optimiști, ne ajută să uităm oboseala și stresul unei zile de muncă.

Studii științifice au demonstrat că cei care se ocupă în fiecare zi de o pisică au nivelul colesterolului și al trigliceridelor din sânge mai scăzut, tensiunea arterială mărită revine la limitele normale și se reduc semnificativ riscurile afecțiunilor cardiace. (…)

Supersensibile și receptive, aceste mici animale grațioase și frumoase pot chiar detecta anumite afecțiuni, iar în cazul unor dureri, prin simpla lor așezare pe locul dureros se constată o diminuare accentuată a acestora. Se consideră că efectul ameliorant și tămăduitor al acțiunii pisicii se datorează faptului că aceasta încălzește locul dureros cu căldura trupului ei. (…) S-a încercat ca în locul pisicii să se folosească un încălzitor electric sau un săculeț cu nisip încălzit, însă efectul nu a fost cel scontat. Atunci când pisica stă culcată pe locul dureros, pe lângă faptul că îl încălzește, îl și iradiază cu undele sale electromagnetice. De aceea nu este exclus ca frecvențele undelor electromagnetice ale animalului să intre în rezonanță cu cele ale omului și să se înlăture astfel dezechilibrele energetice care apar în orice patologie. (…)

Pentru stăpânii săi, cea mai plăcută și cea mai liniștitoare manifestare a pisicii este torsul. Se pare că pisicile torc când sunt relaxate sau când vor să se calmeze. Chiar și pisicile rănite torc, pentru că le ajută să se vindece, să-și întărească oasele și organele interne. (…) S-a descoperit că frecvența cu care torc pisicile se încadrează în intervalul 27-44 Hz, expunerea la o astfel de frecvență stimulând vindecarea și creșterea oaselor. (…) Se știe că la o asemenea frecvență de sunet se îmbunătățește densitatea osoasă la oameni, torsul considerându-se a avea un efect similar tratamentelor cu ultrasunete. (…)

S-a emis ipoteza conform căreia scheletul uman necesită o anumită stimulare pentru a preveni pierderile de calciu, iar capacitatea de a toarce a pisicilor reprezintă de fapt o modalitate prin care ele produc această stimulare. Cercetătorii în domeniu consideră că această descoperire ar putea ajuta oamenii foarte mult.” (…)

Extras din cartea Automasajul, hidroterapia și zooterapia, de Violeta Biro, apărută la Editura Polirom

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts