Niște oameni care „pronunțase” și ei…

pronuntase pronuntaseram

Firește, exprimarea unei persoane reflectă cultura acesteia. Asemeni școlii, radioul și televiziunea ar trebui să ne ofere modele de utilizare corectă și elegantă a limbii române. Din nefericire, uneori, și jurnaliștii se abat de la norma literară.

M-a suprins neplăcut vocea moderatorului unei emisiuni TV (Antena 3):

niște denunțători și niște indivizi care pronunțase

Ați remarcat, cred, dezacordul dintre subiectul multiplu (niște denunțători și niște indivizi) și predicatul exprimat printr-un verb la modul indicativ, timpul mai-mult-ca-perfect, singular.

Conform normei, verbul prin care se exprimă predicatul se acordă cu subiectul în număr (și persoană, dacă subiectul este un pronume personal). În exemplul oferit, corect ar fi fost deci ca verbul să fie la plural, pentru că subiectul este la plural:

niște denunțători și niște indivizi care pronunțaseră

De ce?

La persoanele I, a II-a și a III-a plural, în structura verbelor trebuie să apară grupul : eu pronunțasem; tu pronunțaseși; el pronunțase; noi pronunțaserăm; voi pronunțaserăți; ei pronunțaseră. Acest grup ne ajută să deosebim persoana a III-a plural (pronunțaseră) de persoana a III-a singular (pronunțase). Absența lui creează dezacordul.

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts