Ne îmbolnăvim în spații închise și luminate artificial

indoor generation

Ne petrecem 90% din timp în spații închise și 2/3 din timpul respectiv, acasă, de multe ori la lumina becului, iar asta ne afectează sănătatea fizică și mintală. Ni se spune „generația indoor”, pentru că am uitat să ieșim afară, iar dacă o facem ne petrecem timpul tot într-un spațiu închis.

Grupul VELUX a publicat rezultatele unui studiu pe această temă, în cadrul căruia 16.000 de respondenți din 14 țări din Europa și America de Nord au fost întrebați despre percepțiile lor asupra vieții petrecute în spațiile închise.

În primul rând, oamenii tind să creadă că petrec mai puțin timp în interior decât se întâmplă în realitate. 82% dintre respondenți cred că petrec mai puțin de 21 de ore în interior în fiecare zi, 62% dintre ei fiind convinși că petrec mai puțin de 18 ore. Cifra reală arată că oamenii ajung să petreacă 90% din timp, mai mult de 21 de ore, în spațiile închise.

Deși poluarea urbană este o problemă pentru mulți dintre respondenți, doar 77% nu sunt conștienți că, în realitate, aerul din interior poate fi de până la cinci ori mai poluat decât aerul din exterior (EPA, Arhus University, CBST), iar dormitoarele copiilor sunt cele mai poluate încăperi din întreaga casă (Danish Building Research Institute/Danish Eco Council/University of Copenhagen).

Activitățile de zi cu zi, cum ar fi gătitul, curățenia, dușul, aprinderea lumânărilor, uscarea hainelor în interior – chiar și somnul și respirația contribuie la alterarea aerului din interior, care în timp poate favoriza apariția unor boli. Spațiile închise au devenit întunecate, izolate și prezintă de multe ori procentaje nesănătoase de umiditate, bacterii și poluanți chimici prezenți în aer. Tușim din ce în ce mai mult, ne confruntăm cu răceli și alte boli respiratorii, cu tulburări de somn și ne pierdem repede energia. Aceste spații luminate artificial ne îmbolnăvesc. Metabolismul nostru are nevoie de lumină naturală pentru a funcționa în mod corespunzător, iar senzația de oboseală generală și problemele de somn reprezintă adesea simptomele lipsei de expunere la lumina naturală. Iar problemele de somn au fost asociate cu stresul, depresie, bolile cardiace, vulnerabilitatea mai mare la infecții.

Suntem o societate conectată permanent, 24/7, iar acest lucru ne-a deconectat de la ritmurile obișnuite ale naturii…

Soluții

  • Deschideți ferestrele de trei până la patru ori pe zi pentru a permite ca aer curat să pătrundă în încăperi;
  • Mențineți închise ușile în baie și porniți ventilatorul de aspirație sau deschideți o fereastră atunci când faceți duș;
  • Porniți ventilatorul hotei atunci când gătiți și deschideți geamurile;
  • Nu ardeți lumânări;
  • Uscați hainele în mediul exterior;
  • Faceți curățenie regulat;
  • Folosiți lumina naturală ca sursă principală de lumină și suplimentați-o cu lumină artificială, dacă este necesar;
  • Mutați masa sau biroul cât mai aproape de fereastră;
  • Dormiți în camera orientată spre est, către soarele de dimineață;
  • Ieșiți afară cât mai des.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts