IKIGAI. Trăim dacă ne aflăm cu adevărat rațiunea de a fi

viata longeviva

Ce iubești. La ce ești bun. Cum poți fi de folos. Pentru ce poți fi plătit.

„Japonezii spun că toată lumea are un ikigai, un raison d’etre, cum l-ar traduce un filozof francez. Unii și l-au descoperit și sunt conștienți de ikigai-ul lor, alții îl au înăuntru, dar încă îl mai caută.

Ikigai este ascuns în interiorul nostru și necesită o căutare atentă pentru a ajunge în profunzimea ființei noastre și a-l găsi. Potrivit celor născuți în Okinawa, insula cu rata cea mai mare de persoane centenare din lume, ikigai este motivul pentru care ne trezim dimineața.

Deținerea unui ikigai clar și bine stabilit, a unei mari pasiuni, oferă satisfacție și fericire și conferă un sens vieții. (…)

Ceea ce te surprinde atunci când locuiești în Japonia o perioadă mai lungă, pe lângă alte aspecte, este să observi cât de activă e lumea, chiar și după ce se pensionează. De fapt, mulți japonezi „nu se pensionează” cu adevărat niciodată, continuă să lucreze la ceea ce le place, dacă sănătatea le permite acest lucru.  (…)

După cum afirmă Jan Buettner, jurnalist la National Geographic și mare cunoscător al țării nipone, „a avea un scop în viață este atât de important în această cultură, încât tocmai de aceea nu există conceptul nostru de pensionare”. (…)

Potrivit unor studii asupra longevității, viața în comunitate și un ikigai clar sunt tot atât de importante – sau chiar mai importante – ca alimentația japoneză sănătoasă. (…)

Necesitatea de întrajutorare poate reprezenta pentru mulți un ikigai suficient de puternic pentru a trăi cât mai mult.

Oamenii de știință care au comparat viața din cele cinci zone albastre [astfel se numesc regiunile identificate de știință și demografi în care se înregistrează multe cazuri de longevitate neobișnuită] afirmă că secretele unei vieți îndelungate sunt regimul alimentar, mișcarea, deținerea unui scop în viață (un ikigai) și a unor legături sociale puternice, adică mulți prieteni și relații bune în cadrul familiei. Aceste comunități își gestionează bine timpul pentru a reduce stresul, mănâncă puțină carne și alimente procesate și beau alcool cu moderație.

Mișcarea fizică pe care o fac nu este exagerată, însă de deplasează în fiecare zi, merg la plimbare sau în grădină. Locuitorii din zonele albastre prefer să meargă pe jos, și nu cu mașina. (…)

Una dintre zicalele cele mai populare din Okinawa este Hara hachi bu, care se spune înainte și după masă și care înseamnă, cu aproximație, „Stomacul la 80%”. Înțelepciunea ancestrală recomandă să nu se mănânce până la sațietate. (…) Dieta lor este bogată în tofu, cartof dulce, pește (de trei ori pe săptămână) și multe legume (300 de grame pe zi). (…)

Modul în care se servește mâncarea este, de asemenea, important.  Fiind distribuită în mai multe farfurii mici, japonezii au tendința să mănânce mai puțin. (…)

Stabilirea unor legături puternice între comunitățile locale este o tradiție în Okinawa (…) Moai este un grup informal de oameni cu interese commune care se ajută între ei. Pentru mulți, sprijinul acordat comunității devine unul dintre ikigai-uri.

Moai își are originea în vremuri dificile, în care agricultorii se întâlneau ca să facă schimb de informații referitoare la cele mai bune modalități de a cultiva pământul, dar și pentru a se ajuta între ei atunci când recolta nu era bună.

Membrii unui moai trebuie să plătească lunar o anumită sumă de bani. Această sumă le permite să participle la întâlniri, cine, partide de go, de shogi (șah japonez) sau să se bucure de o pasiune comună.

Banii colectați se folosesc la diverse activități, iar dacă se strâng mai mulți, un membru (care este votat) primește o anumită sumă de bani. (…) Aparteneța la un moai contribuie la menținerea stabilității emoționale și financiare.”

Extras din cartea IKIGAI. Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită, apărută la Editura HUMANITAS

1 comment
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts